ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Болницата

    Известният балнеоложки курорт в полите на Средна гора – Хисаря, има 2500-годишна история и носи отпечатъка на тракийската, гръцката, римската и славянската култури. Благоприятният климат, съчетан с богатството на 22 минерални извора, създават перфектни условия за пълноценно лечение през цялата година. Истински „град на здравето”, Хисаря е изключително привлекателен за туристи от страната и чужбина. А Болницата на за продължаващо лечение и рехабилитация (БПЛР) към ВМА – „Калероя”, е „перлата” на балнеоложкия курорт.

    Най-голямата болница за балнеология, рехабилитация и профилактика в страната разполага с 300 легла, разпределени в 5 блока, 4 от които са свързани помежду си с топла връзка. Намира се извън крепостната стена, към източния край на Хисаря, в „сърцето” на просторен парк. 

    „Келероя” е наследник на здравно заведение с над 80-годишни традиции. През 1931 г., Борис III  разрешава на министъра на войната да подпише спогодба между министерството и Общинския съвет в Хисаря, в резултат на която са отпуснати 25 декара земя за построяването на водолечебна станция за пострадалите от войните. Строителството ú започва през 1935 г. и завършва през 1937 г. Станцията започва работа на 1 януари 1938 г., като през годините е наричана „Лековище за подпомагане пострадалите от войните”, „Военно лековище”, „Военнолечебна станция, „Военен санаториум”. Днес „Калероя” се радва на доверието и високата оценка както на пациентите „под пагон”, така и на цивилните, които могат да се възползват от възможностите на болницата. 

    Освен лечение, рехабилитация и профилактика, БПЛР-Хисаря предлага на своите пациенти и възможности за релаксация и спорт във времето извън процедурите. На тяхно разположение са плувен комплекс, тенис корт, тенис маса, игрища за волейбол и баскетбол, кафе-бар на открито и закрито.

    За провеждане на различни професионални срещи, конференции, семинари и други научни и практически медицински форуми, се предлагат конферентна зала за 50 души и киносалон за 150-200 души, разполагащи със съвременна мултимедийна техника.