ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Болницата

  Град Хисаря е известен балнеоложки курорт, разположен в полите на същинска Средна гора, с история, носеща белезите на тракийската, гръцката, римската и славянската култури.

  Благоприятните климатични фактори на града, съчетани с богатството на 22-та минерални извора, създават условия за пълноценно лечение през цялата година. Градът и околностите предлагат възможности за развлекателен, исторически, опознавателен и културен туризъм, а неповторимото съчетание от благоприятно географско разположение, умерен климат и чист въздух, правят Хисаря истински град на здравето, изключително привлекателен за туристи от страната и чужбина.

  Историята на санаториалното дело в Българската армия датира от 1914 г., когато министърът на войната издава указ за учредяване на инвалиден дом, чиито функции били да подпомага и лекува пострадалите от войните и при изпълнение на служебния си дълг. През 1931 г. е подписана спогодба между Министерството и Общинския съвет в Хисаря за отпускане на 25 дка земя за построяване на водолечебна станция за пострадалите от войните. Нейното строителство е завършило на 01.01.1938 г.

  Днес БПЛР-Хисаря е наследник на здравно заведение с традиции в лечението, рехабилитацията и профилактиката не само на контингента на Министерство на отбраната, но и се ползва с изключително добър имидж и сред цивилните граждани в страната и чужбина. Тя е и най-голямата болница по балнеология, рехабилитация и профилактика в страната, с 300 легла, разпределени в пет блока, четири от които са свързани помежду си с топла връзка. Намира се извън крепостната стена, към източния край на гр. Хисаря, разположена сред просторен парк.

  Освен лечение, рехабилитация и профилактика, болницата предлага на своите пациенти и някои допълнителни услуги, свързани с удобството и комфорта на ежедневието им, както и възможности за релаксация и спорт във времето извън лечебните процедури. На разположение на пациентите са плувен комплекс, кафе-бар на открито и закрито.

  Като част от единната лечебно-рехабилитационна програма широко е застъпено диетичното и лечебно хранене.

  За провеждане на различни професионални срещи, конференции, семинари и други научни и практически медицински форуми, се предлагат конферентна зала с възможности до 50 участници и киносалон за 150-200 участници, разполагащи със съвременна мултимедийна техника.