ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Отделението

  Отделението по кожни и венерически болести е сред най-модерните дерматологични клиники у нас и е водещ център в Европа. Оборудвано е с най-съвременна медицинска апаратура и леглова база, което дава възможност за прилагане на всички иновативни методи за диагностика и лечение на кожните заболявания. Благодарение на това, през последните години, се утвърди като водещ консултативен център за решаване на сложни диагностични и терапевтични казуси от цялата страна.

  Отделението разполага с последно поколение лазерни системи и технологии, в резултат на което успешно се решават и проблеми от областта на естетичната медицина. В сектора по балнеофототерапия е налична цялата гама от апарати за лечение на хронични кожни заболявания, с което значително се подобрява качеството на живот на пациентите.

  В клиниката работят висококвалифицирани дерматолози, специализирали в утвърдени европейски клиники, с многобройни научни публикации в български и чуждестранни периодични издания. Лекарите в клиниката разполагат с всички необходими сертификати за извършваните дейности, ежегодно участват със собствени случаи, постери, доклади и презентации в научните форуми на Българското дерматологично дружество, Европейската и Американската Академия по дерматология и венерология.

  Отделението поддържа тесни контакти с изтъкнати специалисти от водещи европейски дерматологични клиники, с които се провеждат и online консултации. Тя е учебна база за обучение на студенти-медици към Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", както и за лекари-специализанти по дерматология и венерология към Медицинския университет в София. Ежегодно се провеждат и индивидуални курсове за лекари-специалисти по линия на следдипломното обучение.

  Лечебно-диагностичната дейност се осьществява в терапевтичен сектор, включващ стационар, хирургичен сектор, сектори по лазертерапия и фототерапия, дерматохистопатология, както и консултативни кабинети. Терапевтичен сектор има сключен договор с НЗОК и обслужва както военен контингент (служители на Министерство на отбраната), така и граждани от цялата страна по следните клинични пътеки (КП):

  • Тежко протичащи форми на псориазис – обикновен, артропатичен, пустулозен, еритродермичен (КП №247)
  • Остро протичащи бактериални инфекции на кожата – еризипел, пиодермия, целулит, импетигенизация на други дерматози (КП №246 )
  • Лечение на тежко протичащи булозни дерматози – пемфигус вулгарис, булозен пемфигоид, придобита булозна епидермолиза, дерматитис херпетиформис (KП №245)
  • Еритродермии в следствие на: микозис фунгоидес, атопичен дерматит, екзема, невродермит, себореен дерматит, алергичен контактен дерматит от лекарства, бои и други химични средства, растения, иритативен контактен дерматит, питириазис рубра пиларис, ихтиозис вулгарис (КП № 248)
  • Лечение на кожни прояви при съединително-тъканни заболявания и васкулити: лупус еритематозус – субакутен кожен лупус, лупус паникулит, лупус еритематозус  профундус; фебрилна неутрофилна дерматоза, еозинофилен целулит, дерматомиозит (КП №249)
  • Лечение на тумори на кожа и лигавици – злокачествени новообразувания (КП №185).