ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Да бъдем дисциплинирани, за да се запазим здрави!

  27.11.2020

  Нека бъдем дисциплинирани и да спазваме наложените ограничителни мерки, за да може, по примера на много чужди страни, да намалим заболеваемостта от COVID-19.

  Този призив отправи проф. Ивона Даскалова, ръководител на Клиника по ендокринология и болести на обмяната на Военномедицинска академия (ВМА) в рамките на онлайн конференцията Иновации и добри практики в здравния сектор.

  Тя припомни, че при пациентите с метаболитни заболявания – страдащи от диабет и наднормено тегло, коронавирусната инфекция протича значително по-тежко. Именно при тези групи се наблюдава повишен риск от образуване на макро- и микротромбози, сърдечно-съдови усложнения, повишено кръвно налягане.

  Обръщам се към всички наши пациенти – спазвайте мерките, те няма да продължат цял живот. Освен това, колкото по-дисциплинирани бъдем, толкова по-кратко време ще продължат въведените ограничения. Всеки трябва да повиши грижите за себе си – намалете максимално и колкото е възможно социалните си контакти, носете правилно маските, подчерта проф. Даскалова.

  Тя изтъкна, че във ВМА е създадена организация за лечението на пациентите с ендокринни проблеми, въпреки COVID-обстановката, така че нито един нуждаещ се да не остане без качествена и адекватна медицинска грижа.

  А за следващата 2021 година си пожела повече дисциплина сред обществото като цяло, вяра в родното здравеопазване и да „да не говорим повече за COVID-19”.