Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА с дарение от „Българската Коледа”

  09.12.2020

  Военномедицинска академия (ВМА) получи нова апаратура – дарение от благотворителната инициатива „Българската Коледа 2019-2020", която ще бъде използвана при високообемни хирургични интервенции в Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

  Пулсоксиметърът Masimo, модел Rad97 NIBP е с вграден софтуер за неинвазивно проследяване на параметър „Хемоглобин” и параметър „PVI” (Индекс на променливост на оросяването) и модул за неинвазивен мониторинг на кръвно налягане при деца и възрастни.

  Благодаря на организаторите на „Българската Коледа” за този жест. Нашата клиника е специализирана в т.нар. тежка хирургия не само при възрастни пациенти, но имаме и много случаи с деца. А използването на този изключително модерен апарат при операции с голяма кръвозагуба ще даде допълнителни възможности за реакция на екипа в критични ситуации, коментира проф. Никола Владов, ръководител на клиниката.

  Специализираните софтуер и хардуер на апарата дават възможност за неинвазивно и непрекъснато отчитане в реално време нивото на хемоглобина в кръвта, индекс на променливост на оросяването, сатурацията, пулса и нивото на оросяване, посредством сензор, поставен на пръста на пациента, както и неинвазивно мониториране на кръвно налягане.

  Проф. Владов подчерта, че неинвазивното измерване на общия хемоглобин е важно технологично постижение, което дава възможност на клиницистите неинвазивно и непрекъснато да мониторират хемоглобина на пациента – дори и по време на операция, да взимат по-бързи и по-добри клинични решения, да повишат безопасността на пациента.