ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Тази хирургия се прави със сърце

  14.12.2020

  Трансплантациите са бъдещето на съвременната медицина. Това заяви проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и транплантология, по време на информационна лекция за органодорството, изнесена онлайн пред студенти по медицина от Варна.

  Той представи кратка история на органната трансплантация в света, като отчете лидерските позиции на Испания, Франция, Холандия, САЩ, Южна Корея и Канада, които диктуват модата в трансплантациите съответно в Европа и в световен мащаб. За съжаление, България е на последните места по брой на донори в Европа, отчете проф. Владов.

  Във Военномедицинска академия (ВМА) програмата за чернодробна трансплантация започва през 2007 година, като първата подобна интервенция е направена изцяло от българските екипи, без чуждестранна помощ, каквато е практиката.

  Наш екип беше във Франция за 30 дни, а няколко месеца по-късно направихме чернодробна трансплантация изцяло по френски протокол, отчете проф. Владов.

  Според него, обществото, като цяло, е все по-информирано и все повече хора дават съгласие техни близки в мозъчна смърт да станат донори и по този начин да спасят няколко живота. Ние сме готови по всяко време, има ли донор да действаме и сега, въпреки епидемичната ситуация. Защото тази хирургия се прави със сърце, а не заради някакви дивиденти. Но и с чувство за голяма отговорност. Заради малкия брой трансплантации у нас, очакванията на хората са много големи – те са се фиксирали върху това и ние нямаме право на грешки, изтъкна специалистът.

  Съвременната медицина е изключително прецизна, каквито са и принципите, по които се извършва чернодробната трансплантация, селекцията на самите пациенти, оценката на донорите и т.н. Проф. Никола Владов подчерта важността на мултидисциплинарния подход при осъществяването на този процес и незаменимата роля на всички ангажирани с него специалисти.