ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  АЗ ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАМ, защото всички сме пътници в един кораб – планетата Земя!

  22.12.2020

  Защо ще го направя ли?

  Ами, защото всички сме пътници на един кораб - планетата Земя. И както в самолетите и корабите, когато има опасност – първо осигуряваш себе си, за да можеш да помогнеш след това и на другите пасажери, така и в настоящата пандемична ситуация аз ще се ваксинирам, за да се предпазя от коронавируса и да продължа да бъда полезен за пациентите ми. Освен това, като се ваксинирам ставам част от груповия имунитет на моите роднини и приятели и по този начин ограничавам дотъпа на вируса до тях.

  Ваксинирането е благородно дело, то съхранява животи, предпазва от усложнения и помага на здравеопазната система. Да вземем за пример една от най-смъртоносните болести, покосила милиони човешки души в миналото - едрата шарка. Благодарение на ваксината, тази болест е вече налълно изкоренена от лицето на Земята. Благодарение на ваксините днес почти нямаме деца, загинали от  коклюш, дифтерия, заушка... Казвам почти, защото има хора, които не осъзнават ползата от поставянето на ваксини. Това е техен избор, но когато го правят от името на невръстните си деца и по този начин ги обричат на бъдещи страдания, този избор според мен не е много хуманен.

  Коронавирусната инфекция, пред която се изправи светът през 2020 г., постави на изпитание здравеопазните системи, политическите ръководства, икономиките на отделните страни. Тя постави на изпитание и нещо, което стои много над тях - човечността. През 2020 г. видяхме много примери на съпричастност към страданието на болните, съпричастност към труда на медицинските специалисти, съпричастност към хората, загубили близките си в борбата с коронавируса. Ваксинирането срещу COVID-19 е акт на съпричастност към всеки един наш ближен - роднина, приятел, колега, съсед. Лесно е и може да го направи всеки.

  Подп. д-р Пламен Титоренков, дм

  Главен асистент, Клиника по Пневмология и фтизиатрия, ВМА