Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Вярваме в науката: Ваксинираха първите медици във ВМА срещу SARS-CoV-2

  27.12.2020

  100 лекари, медицински сестри и санитари влизат в първата група от Военномедицинска академия (ВМА), които ще бъдат ваксинирани срещу SARS-CoV-2.

  Измина една много тежка година, изпълнена с много трудности и мъка. Ние сме във война, но дойде нашето оръжие. То ще ни спаси и ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и близки. Ние сме длъжни и имаме необходимост да върнем целувката и прегръдката с нашите деца!, заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, който бе първият ваксиниран в лечебното заведение.

  Ние вярваме в науката – това е първото ми послание. То е насочено и към нашите колеги, неслучайно така подбрахме първите хора, които да се ваксинират, за да им покажем, че ние вярваме в науката. Ние сме хора, които цял живот се занимаваме с наука и практическа медицина, ние се стараем винаги да сме информирани. Да се осланяме на науката. Неслучайно ВМА е лечебното заведение, в което се внедряват всички иновации в световната медицина.И сме убедени, че трябва всеки един да се ваксинира, за да може да се спре тази агония. Сами виждате – колкото по-дълго време даваме възможност на този вирус да заразява хора, ние му даваме възможност той да мутира и да ни изненадва. Това ни задължава да бъдем бързи и отговорни, подчерта още началникът на ВМА.

  След него, личен пример дадоха полк. доц. Димо Димов – заместник-началник на ВМА, полк. доц. Методи Кунчев – началник на Лаборатория по вирусология, както и редица знакови имена в родната медицина, сред които проф. Никола Владов – началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, професор Крум Кацаров – началник на Клиника по гастроентерология, професор Илия Салтиров – началник на Клиника по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия, доц. Ивелин Такоров – началник на Първа клиника по коремна хирургия и други.

  Общо 69 лекари, 20 медицински сестри и 11 санитари, които работят на първа линия, ще бъдат ваксинирани в рамките на два дни – 27 и 28 декември 2020 г.