Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Науката и вярата ръка за ръка

  30.12.2020

  Тивериополският епископ Тихон, викарий на Негово Светейшество патриарх Неофит, връчи на началника на Военномедицинска академия (ВМА) грамота с признание за  усилията при посрещане и преодоляване на пандемията от COVID-19.

  Той изрази своята признателност към генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS и за създаването на молитвен кът с проскинитарий, посветен на св. Лука Кримски (в света професорът по хирургия Валентин Феликсович Войно-Ясенецки), в който всеки четвъртък от 14.00 часа се чете Акатиста на светеца за пациентите лекувани във ВМА. Тя е и подкрепа за решението за изграждане на параклис на името на светеца в двора на болницата.

  Епископ Тихон благодари за съпричастността на генерал Мутафчийски към милосърдното служение на „Доброволците на Св. Георги“, проявено към пациенти, лекувани на територията на ВМА, както и за съвместния труд с Богословския факултет на СУ „Климент Охридски“ на тема: „Военномедицинският опит и служението на ближния. Приносът към възпитанието на децата в енорийските центрове в цивилна обстановка“, насочен към възпитанието на децата ни и превръщането на страната ни отново в „Мати Болгария за всички“.

  Подобно на генерал Мутафчийски, който бе първият във ВМА ваксиниран срещу COVID-19, епископ Тихон, работил дълги години като фелдшер в Щутгарт, е първият ваксиниран клирик на Българската православна църква.

  Този Ваш акт е уникален, заяви началникът на ВМА.

  Срещата подчертава нещо изключително важно, а именно, че връзката между медицината и религията е служението на ближния. Това служение е и Богоуподобяване, „защото и Син Човеческий не дойде, за да Му служат, но да послужи“ (Марк 10:45). Служение, проповядвал с думи и дела през целия си живот и св. Лука Кримски, помнейки, че „който сее скъдно, скъдно и ще пожъне, а който сее щедро, щедро и ще пожъне.“ (2 Кор. 9:6).