Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Богоявленски водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия

  06.01.2021

  Началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н, FACS присъства на водосвета на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия, който бе отслужен на Богоявление.

  За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година.

  „В този ден по стародавна традиция Българската православна църква освещава бойните знамена на Българската армия, като моли Бога с неизречимата и безмерна любов да благослови родната ни армия, та кръстът Христов всякога да бъде в техните сърца. Храбрите воини да отстояват с християнство мъжество и чест устоите на нашата нация, да бранят безстрашно родината ни, да имат себежертвена любов. Нека кръстът Христов всякога да ви осенява благодатно. Да имате любов в сърцата си, много радост в душите си, да имате твърда и непоколебима вяра, за да пребъдем - един славен народ, гордеейки се със своята история, проповядвайки и изповядвайки своята православна вяра, с която сме закърмени и да бъдем едни добри следовници на храбрите българи“. Това бяха приветствените думи на патриарх Неофит, произнесени от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

  СНИМКИ: ВЯРА ЙОВЕВА, фотограф на Министерство на отбраната