ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Откриха тържествено реновирания корпус на БПЛР-Банкя към ВМА

  07.04.2016

  В Деня на професионалния празник на здравния работник бе извършено тържествено освещаване и откриване на реновирания Блок „Б” на Болница за продължително лечение и рехабилитация – Банкя към Военномедицинска академия.
   
  Церемонията бе открита от началника на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров,д.м.н. На празника присъстваха и тримата заместник-началници на ВМА - полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, полк. доц. д-р Румен Попов, д.м., полк. доц. д-р Любомир Алексиев, д.м., както и редица официални лица, сред които: заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, председателят на комисията по отбрана към Народното събрание генерал Михо Михов, управителят на НОИ г-н Бисер Петков и подуправителят на НОИ г-жа Весела Караиванова – Начева, кметът на район Банкя г-н Рангел Марков и други представители на местната власт, началниците на болничните подразделения на ВМА в страната, проф. д-р Любомир Спасов, дм - директор на УБ „Лозенец“, декан на Медицинския факултет към СУ „Св. Кл. Охридски“, доц. д-р Костадин Ангелов, дм – изпълнителен директор на УМБАЛ "Александровска", проф. д-р Стоян Миланов, д.м. - изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Пирогов” и други.
   
  За мен е чест и изключително удоволствие да споделим заедно на 7 април –  професионалния празник на здравния работник, този наш успех на БДЛР - Банкя. Това е един прекрасен продукт, който завършихме с дообзавеждането. Това заяви е краткото си приветствие началникът на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров.
   
  Той изказа своята благодарност към управителя на болничното заведение д-р Георги Давидов за старанието и труда, вложени при приключването на ремонта, който тече от години.
   
  Отбелязвайки прекрасните условия, които са създадени за пациентите, професор Петров изтъкна и някои от задачите и проблемите, които имат: 
   
  Капацитетът за лечение на базата е 3 пъти по-голям, отколкото й се разрешава за работа от НЗОК. Тук се предлага истинско лечение на 1000 пациенти, а капацитетът е за 3000 души.
   
  По думите му, санаториумът е най-доброто място в България за лечение на сърдечно-съдови, неврологични заболявания и такива на опорно-двигателния апарат.
   
  Вторият проблем, който началникът на ВМА засегна, е намиращото се в близост свлачище. Той изрази увереност, че с подкрепата на експертните екипи от Минно-геоложкия университет „Свети Иван Рилски”, както и на ректора му проф. д-р Любен Тотев, който също присъства на тържеството, и този проблем ще бъде решен.
   
  Две икони - на Дева Мария с младенеца и на най-българския светец и закрилник на лекарите – Свети Иван Рилски, бяха сред подаръците, които ръководството на санаториума получи съответно от Български червен кръст и от политическото ръководство на Министерство на отбраната.
  Позволете ми да Ви поздравя с професионалния празник и да Ви пожелая здраве и успехи, обърна се към служителите на болницата заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев. Той подчерта грижите, които персоналът полага за пациентите и изрази убеденост, все повече цивилни и военни служители ще могат да се възползват от прекрасните условия. 
   
  След тържествения водосвет беше прерязана официално и лентата на реновирания Блок „Б”, който ще осигури допълнителни 40 легла.

  Достъпът до лечение се осъществява по максимално опростена система - по линия на определения с ведомствената нормативна уредба контингент, ежегодните договори с НЗОК, програмите на НОИ за рехабилитация и профилактика, както и срещу заплащане по нормативно утвърдените ценоразписи.