Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Осъзнатият дълг да спасяваш животи

  14.04.2021

  Над 200 души са дарили реконвалесцентна плазма от началото на годината в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА).

  Във времето успяхме да помогнем на страшно много пациенти, заразени с COVID-19,  да се възстановят по-добре и по-бързо. И тук е ключовата роля на лекуващите лекари, които преценяват точния момент, в който трябва реконвалесцентната плазма да се приложи, за да има най-добър ефект, коментира проф. Румен Попов, ръководител на Кръвния център на ВМА.

  ВМА бе първата болница в страната, която приложи този тип лечение на пациенти с коронавирусна инфекция.

  Към момента разполагаме с необходимото количество хиперимунна плазма за лечение на всички наши пациенти не само в София, но и в периферните ни болници в Пловдив, Сливен, Варна и Плевен, коментира проф. Попов. Той добави, че десетки са случаите, когато са се отзовавали на призиви за помощ за пациенти от различни болници в страната.

  По думите му, вече не се налага да се организират специални кампании за набиране на донори, а хората сами търсят екипите след като са преболедували и могат да помогнат и на други да живеят.

  Екипът на ВМА изказва огромната си благодарност към всички съмишленици в битката за човешкия живот!