Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  71 години превантивни структури в Българската армия

  20.05.2021

  На 20 май се навършват 71 години от създаването на превантивните структури в Българската армия. Техен наследник е Научно-приложният център по военна епидемиология и хигиена към ВМА, с началник полк. доц. Андрей Галев.

  Центърът представлява уникална за страната структура със своята комплексност, високо ниво на свързаност и концентрация. Отговорностите му са разнообразни и се простират от осъществяване на епидемиологичен надзор, през медицинско разузнаване при мисии в чужбина, до адаптиране и изпълнение на задачи по линия на НАТО на българска територия.

  Специалистите на Научно-приложния център по военна епидемиология и хигиена вече повече от година играят важна роля в битката с COVID-19.

  Именно техните екипи се включиха в пробонабирането в месеците, когато към болниците се стичаха стотици граждани на ден. Те бяха отговорни и за дезинфекцията не само във военните болници, но и във военните структури. Именно техните екипи наложиха „опорните точки” при дезинфекцията и на много други болници в страната, които се оказаха „огнища” на COVID-инфекцията, а голяма част от персонала им беше повален от коварната болест.

  Всяка работа е риск. При всички дейности има риск. Поемат се рисковете, които се познават. С тези думи пък започваше всяка презентация полк. доц. Андрей Галев при обучението на медицинския и немедицински персонал на ВМА за боравене с лични предпазни средства в условията на епидемично разпространение на COVID-19.

  Именно правилната употреба на защитното облекло се оказа ключ към ограничаване разпространението на болестта сред медиците.

  И в днешния празничен за тях ден, екипите на Центъра отново са на първа линия – една част участват активно във ваксинационния процес във ВМА, а други са на терен за ентомологично обследване.

  Честит празник!

  Бъдете здрави!