Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  „Златен медал“ в категория „Хирургия“ за школата „ВМА“

  26.05.2021

  1-во място в категория „Хирургия/ устна презентация“ в тазгодишното 19-о издание на Международния конгрес по медицински науки (International Congress of Medical Sciences - ICMS 2021) спечели Елина Тодорова, студентка в 5-и курс на МУ-София и стажант в Първа клиника по коремна хирургия на Военномедицинска академия (ВМА).

  ICMS е една от най-големите и уважавани студентски конференции в Европа. Тази година се проведе онлайн под мотото „Because Science Matters”, с близо 450 участници от 50 държави.

  Елина е сред едва шестте български студенти, отличени на престижния форум, като научната й разработка е на тема „Мултивисцерална резекция на авансирал - Т4 стомашен карцином“.

  23-годишната сега студентка започва да стажува във ВМА в началото на 2020 г. – малко, след като се завръща от едномесечен стаж във Франция. За себе си споделя, че не е потомствен лекар, но да учи медицина е нейна детска мечта, която не престава да следва, така, както следва и мечтата си да стане хирург. Именно това я води в клиниката, ръководена от доцент Ивелин Такоров.

  Бях чела страхотни неща за него и като цяло за школата по хирургия във ВМА. Целият екип гледа с уважение на студентите, а ние пък се стремим да „попиваме“ всеки един урок от тях. Идвам почти ежедневно в клиниката – сутрин съм на упражнения, следобед тук. Знам, че винаги мога да дойда и да видя нещо, тъй като често пъти има операции до 7-8-9 часа вечерта, разказва Елина.

  На клиничния случай, с който печели първото място на ICMS, „попада“ на третата седмица от престоя си във ВМА: „Това беше една от най-големите операции, които съм виждала, беше наистина „уау“ – студент да види такова нещо, имайки предвид и онлайн обучението ни през последната година заради пандемията. Ключовото за мен бе и че имах възможност да наблюдавам пациента и в следоперативния период, както и напътствията на доц. Луканова, д-р Вълчева, д-р Арнаудов и д-р Симеоновски.“

  Тук наистина ме убедиха, че хирургията е за мен. В клиниката се работи на изключително високи обороти, има много пациенти, виждам различна патология, споделя още Елина. Макар и самата тя да не е била доброволец в битката с COVID-19, успява да „открадне“ частица от опита, който медиците от Първа клиника по коремна хирургия трупат в тази насока. Десетки са операциите и спасените животи на инфектирани с коварното заболяване пациенти.

  Сега клиниката отново е „чиста зона“,  а Елина – навлиза все по-навътре в работата и в операционната зала: „Влизам като втори асистент на някои операции, изпитват ме – когато има нещо неясно, го уточняваме. Благодарна съм, че ме допуснаха да се уча от тях.“

  Иначе, извън медицината Елина рисува. Но все по-рядко… Защото сега вдъхновението й е изцяло погълнато от хирургията.

  Благодари на целия екип за помощта и куража да се включи в надпреварата със стотиците студенти от цял свят: За първи път участвам на научен форум, досега винаги съм била пасивен участник в ICMS – събирах смелост и си търсех нещо подходящо, което мога да представя, споделя петокурсничката.