ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Болестите, които кърлежите носят

  29.05.2021

  На излет, на риболов или на места, където се отглеждат животни опасността от ухапване от кърлеж е голяма. Как да се предпазим – говори д-р Диляра Маринова от Катедра по инфекциозни болести на Военномедицинска академия.

  Безобидни ли са ухапванията от кърлежи и на кои места кърлежите са най-опасни?

  Най-важното е да се знае какъв е кърлежът. У нас, в София например, повечето са т.нар. иксодови кърлежи, които хапят хората. А тези, на които казваме кучешки кърлежи са едни сивички и са по-безопасни за хората, въпреки че и те пренасят болести. В повечето случаи, ако се установи какво е ухапването, ако не е от кърлеж, е безопасно. Но ако е от кърлеж ухапването, има болести, които могат да се пренасят. Затова е задължително да се направи консултация с лекар, а след това мястото на ухапване трябва да се проследява.

  Възможно ли е ухапването да даде само алергична реакция на мястото и как изглежда тази реакция?

  Абсолютно е възможно. Всяка алергична реакция обикновено е свързана с подуване, зачервяване, сърбеж, затопляне на самото място. Ако има такова нещо след ухапване, можем по-скоро да бъдем спокойни, защото една такава локална алергична реакция е безобидна и може лесно да се излекува. Разбира се, ако човекът е склонен към тежки алергии, той е наясно какво да предприеме, за да не се стигне до усложнения. 

  А кои са зоните на човешкото тяло, които кърлежите предпочитат?

  Обикновено кърлежите обичат топло, тъмно и влажно, т.е. навсякъде, където има окосмяване по тялото, особено, ако е по-влажно и по-топло мястото. За съжаление, това са местата, които са трудно забележими. При малките деца, например, задължително трябва да ги оглеждаме след разходка, най-вече косата, по врата и особено момичетата с дълга коса. Там много често има ухапвания от кърлежи, които са трудно забележими. Възможни са ухапвания по по краката – може абсолютно навсякъде.

  Ако кърлежът е преносител на инфекциозно заболяване – на лаймска болест, на марсилска треска, каква е симптоматиката? Колко време след ухапването се проявява?

  Десетки са болестите, които могат да се пренасят с кърлежите. Най-разпространена в България е Лаймската болест, марсилска треска, Ку-треска, разни кърлежови енцефалити, Кримска-конго хеморагична треска – последните са по-редки, но се срещат в България.

  При лаймската болест обикновено кожната й форма – т.нар. еритема мигранс – петно, което се появява минимум три дни след ухапването. Т.е. ако ви ухапе кърлеж и веднага след това се зачерви и подуе, по-скоро не е Лаймска болест, по-скоро е например, някаква алергична реакция или нещо друго.

  Защо е важно да следим мястото на ухапванет? Защото няколко дни след това може да се появи червено петно, което нараства, повече от 5 см в диаметър, което не сърби. Възможно е лекичко да пари, има по-зачервен ръб отстрани, но не е задължително. Това вече говори за Лаймска болест и задължително следва лечение с антибиотици.

  Кой трябва да отстрани кърлежа?

  Изключително важно е кърлежът да бъде махнат и то навреме.

  Най-лесният начин това да стане и това искам дебело да го подчертая – не се върти, не се гледа, не му баеш, не му пееш песнички, не го заливаш с нищо... Ако можете да намерите най-обикновени пинсети, например за скубане на вежди, хващате кърлежа по възможност за главата му – възможно най-ниско към кожата, хващате го здраво, и може с едно-две движения директно и право нагоре и го изкарвате. Без да го въртите и в никакъв случай не трябва да се маже с каквото и да било, защото при намазване, например с олио или някакъв друг препарат, кърлежът може да се задуши. В момента, в който се задушава, той може да повърне вътре в самата рана и пози начин да ви зарази. Важно е да се извади колкото се може по-бързо от тялото.

  Най-добре е това да се извърши от лекар, но ако сме все още сред природата и го забележим, трябва да се опитаме и сами да се справим.

  Каква е профилактиката? Как да се предпазим от кърлежи – сега предстои летният сезон, пътуваме, в планината, ходим на село, на морето, дори и в градските паркове...

  Първичната, най-важната профилактика е пръскането против кърлежи и други насекоми. Въпреки това, какво може да направи всеки човек, лично сам за себе си – да знаем кога е времето, когато са най-активни кърлежите. Да, това е пролетно-летният, понякога есенният сезон, ако е топло. Кърлежите, пак повтарям, обичат топло, тъмно и влажно.

  На всички места, където има висока трева и тъкмо е валяло дъжд, кърлежите са най-активни. Например, ако днес е валял дъжд, а утре времето е слънчево, тревата още е влажна и това е най-опасното време за разходка, защото това е най-активното време на кърлежите. Хубаво е да избягваме тези дни.

  На пазара има всякакви препарати – репеленти, с които може да се напръскаме.

  Хубаво е да заложим на дългите крачоли и ръкави по време на разходките, а когато се приберем вкъщи, много внимателно да огледаме тялото си. Защото тези кърлежи, които пренасят болестите, обикновено са в средната форма на развитие в цикъла на живот, т.нар. ларви. Те са изключително мънички и са чернички, около 2-3 мм в диаметър, труднозабележими. Както вече казахме самото ухапване не се усеща, когато се случва, не боли, не сърби...