ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Заедно срещу COVID-19: Опитът на ВМА!

  10.06.2021

  Специалисти от Военномедиицнска академия (ВМА) споделиха опита си при диагностиката и лечението на SARS-COVID-19.

  Пред аудитория от общопрактикуващи лекари от София доц. д-р Райничка Михайлова и д-р Диян Ганев засегнаха теми като характеризиране на вируса, имунен отговор, патогенеза, както и какъв е терапевтичният подход по време на боледуване и при пост-COVID оплакванията.

  Катедрата по инфекциозни болести на ВМА бе първата в България, в която постъпиха пациенти със съмнения за новия коронавирус. В  началото на месец февруари 2020 г. двама български студенти се завърнаха от епицентъра на заразата – китайския град Ухан. Евакуирани с помощта на военната ни авиация, младежите бяха настанени във ВМА, която започна организация за битката с вируса седмици по-рано, когато в България още никой не вярваше, че „това ще ни се случи”. 

  Може би бяхме единствените в България, които предварително имахме изготвен план и решение какво да правим с този тип пациенти. Не мисля, че в началото ни беше страх, по-скоро съсредоточихме вниманието си върху организационните неща, припомня доц. д-р Райничка Михайлова, ръководител на Втора клиника по инфекциозни болести и автор на монографията „Коронавирусни инфекции, ТОРС и БИРС”.

  Близо година и половина по-късно специалистът сподели пред колегите си - общопрактикуващи лекари, натрупания опит по отношение на имунологичните прояви при COVID-19, връзката с боледуването, клиничната картина и лечението. Засегнати бяха психичните разстройства, дерматологични прояви и гастроентерологични прояви по време и след боледуване от инфекцията.

  Д-р Диян Ганев изнесе данни за използването на имуномодулаторни фармацевтични агенти в периода след острата фаза на болестта. Младият специалист се включи в борбата със заразата още от самото начало като студент-доброволец в „Инфекциозни болести” – ВМА. И днес, вече дипломиран лекар, продължава да черпи знания и опит от едни от най-признатите имена в родната медицина.