Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Внимание – бенки! Десетки прегледани безплатно във ВМА!

  17.06.2021

  Десетки граждани се възползваха от безплатните консултации със специалистите по дерматология на Военномедицинска академия (ВМА).

  Профилактичната кампания се проведе в рамките на три дни, съвместно с „La Roche-Posay”, и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

  Като обобщение специалистите отчетоха, че при нито един от над 60-те прегледани пациенти не са открити злокачествени образувания, но са диагностицирали редица други специфични находки и суспектни пигментни лезии, които изискват последваща терапия, хирургична интервенция или друга конкретна манипулация.

  Наблюдаваме повишаване на здравната култура при гражданите. Част от тях дойдоха при нас, за да проследят състоянието на вече диагностицирани бенки и други образувания, коментираха дерматолозите и напомниха, че профилактиката е най-доброто лечение.

  Те съветват пациентите да не пропускат да следят бенките и пигментите си петна и у дома. А ако забележат промяна, своевременно да потърсят специализирана помощ.

  Колкото повече бенки има един човек, толкова по-голям е шансът да развие рак на кожата, тъй като около 35% от кожните ракове се развиват от бенки. А от 50% до 70% от кожните ракове са причинени от прекаленото излагане на UVA- и UVB-лъчи.

  Прекомерното излагане на слънце без защита може да доведе до появата на нови кожни лезии, които в по-късен етап да провокират рак на кожата. Затова трябва да спазваме няколко прости правила. Основното е да избягваме излагане на слънце между 12.00 и 16.00 часа, да търсим сянка, вместо директно излагане на слънце. И да не забравяме, че дрехите (шапки, тениски и очила) са най-добрата защита от UV лъчите, категоричен е доц. Весел Кантарджиев, ръководител на Отделението по дерматология на ВМА.