Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Изцяло дамски екип на ВМА поема мисията в Мали

  30.06.2021

  Военномедицинска академия (ВМА) изпрати пореден екип на мисия в Мали. В следващите 4 месеца специалистите ще се грижат за личния състав на щаба на операцията, който е базиран в столицата Бамако.

  За първи път военномедицински екип се включва в Мисията на Европейския съюз през месец март 2013 г. Досега обаче не е заминавал изцяло дамски екип.

  Национален командир на 27-мия военномедицински екип е лейтенант д-р Йоанна Маринова, за която това е и първа мисия зад граница. Заедно с нея за здравето на личния състав на щаба на операцията ще се грижат старши сержант Живка Коларова, старши сержант Емилия Ненкова и старшина II степен Юлия Банкова. И за четирите това е първа мисия в Мали, но последните две имат опит от Афганистан.

  За мен е чест да съм командир на първия изцяло дамски екип в Мали. Много се вълнуваме, заредени сме с много позитивни емоции и сме готови да дадем всичко от себе си, за да представим достойно България и ВМА, коментира на заминаване лейтенант д-р Йоанна Маринова.

  Пожелавам ви да се върнете живи и здрави, и така усмихнати, както ви изпращаме днес. Ние сме винаги насреща, по всяко време! Пожелавам ви да изживеете това върховно чувство на герои, на изпълнението на дълга, защото в нашите очи и в очите на вашитв близки и приятели, вие сте герои, заяви от своя страна полк. доц. Димо Димов, заместник-началник на ВМА по войсковото медицинско осигуряване.            

  Българските военни лекари участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си.