Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Десетки пациенти с разширени вени прегледани безплатно във ВМА

  02.07.2021

  Десетки пациенти, страдащи от разширени вени, бяха прегледани безплатно във Военномедицинска академия (ВМА).

  Оплакванията много се обострят в горещините, a oтоци и болки в крайниците са най-честите оплаквания, с които пациентите търсят специалистите в жегите.

  Варикозната болест е социалнозначим проблем, познат от хилядолетия. Заболяването е познато като „разширени вени“ сред обществото, тъй като често пъти пациентите ги забелязват и им отдават значение едва, когато те станат силно изразени или са сапътствани с усложнения, като повърхностен тромбофлебит, отоци или варикозни рани, обяснява д-р Светозар Марангозов.

  Варикозата засяга около 30% от българското население в млада възраст, както и 60-70% при хората от над 50-годишна възраст.

  Генетичното предразположение е най-честата причина за развитие на болестта, в съчетание със съвременния начин на живот. Продължителното статично седене, наднорменото тегло и бременността са сред най-честите причини за изява на хроничната венозна недостатъчност, която е хронично прогресиращо състояние.

  Най-доброто лечение за едно заболяване е неговата профилактика!

  Избягването на стастичното седене, повишената физическа активност, редукцията на телесното тегло са сигурни мерки срещу появата на разширените вени и бавното им развитие във времето, при наличието на такива. Разнообразното и пълноценно хранене е също важен момент в профилактичните мерки.

  Насърчаваме ходенето и повишаване на физическата активност на пациентите, като препоръчваме плуване, каране на колело и бягането поне три пъти седмично, с цел подобряване тонуса и еластичността на венозната стена, казва още специалистът.

  Клиниката по съдова хирургия на ВМА е най-големият център и с най-много опит в лечението на венозните заболявания в България. Разполага с ширика гама от методи за лечение на варикозната болест, следваща световните тенденции в областта, като немалка част от тях са подобрени и модифицирани от опитните специалисти, работещи във ВМА.