Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Посланик Херо Мустафа с благодарност към героите от ВМА

  02.07.2021

  Посолството на САЩ в България организира прием в чест на медицинските работници и тяхната работа през последните 15 месеца, чрез която помогнаха на българските граждани да оцелеят от пандемията от COVID-19.

  На всички медицински работници в България – изказваме своята благодарност отново!

  На приема при посланик Херо Мустафа присъстваха медици от всички 12 COVID-зони на ВМА.

  Катедрата по инфекциозни болести на ВМА бе първата в България, в която постъпиха пациенти със съмнения за новия коронавирус. В  началото на месец февруари 2020 г. двама български студенти се завърнаха от епицентъра на заразата – китайския град Ухан. Евакуирани с помощта на военната ни авиация, младежите бяха настанени във ВМА, която започна организация за битката с вируса седмици по-рано, когато в България още никой не вярваше, че „това ще ни се случи”.

  Увеличаването на броя на случаите доведе до разкриването на допълнителни легла и така 12 от клиниките на ВМА се оказаха ангажирани с лечението на болни от коронавирус пациенти.

  Медиците, заети в тези звена са винаги на първа линия – всяка секунда от денонощието, през делник и празник. И въпреки безкрайните смени в „тежкото” защитно облекло, безпокойството и умората, те успяха да запазят усмивките си, породени от удовлетворението от спасените животи.

  Те поддържаха пламъка, те намериха сили да ръкопляскат на всички, които им помагаха в битката за човешкия живот, спазвайки противоепидемичните мерки.

  Те са героите на нашето време!

  Бъдете здрави!