Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Вие трябва да сте елита на нацията, който води другите

  12.07.2021

  Вие трябва да сте сред елита на нацията, който води след себе си другите.

  С тези думи се обърна към бъдещите военни лекари началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  Курсанти от трети и четвърти курс по направление „Военен лекар” ще преминат едномесечен стаж в топ звената на лечебното заведение. Освен лекционните курсове, те ще трупат опит, работейки рамо до рамо с едни от най-изявените имена в медицината, не само в България, но и в международен аспект.

  По време на срещата бе засегната темата за ваксинацията и ползите от нея.

  Вие трябва да бъдете проводниците на тези идеи. Не трябва да забравяме едни от най-големите постижения на науката въобще. Вие трябва да бъдете въоръжени със знания и то доказани знания. И да ги препредавате на вашите колеги и на вашите пациенти, а не да бъдете разространители на фалшиви новини. Затова ние ще ви помогнем в изграждането ви като лекари, които могат да дадат достоверен отговор на своя пациент и да могат да му разяснят например, че хора с хронични заболявания задължително трябва да се ваксинират, а не че това е противопоказание за ваксинация, отсече проф. Венцислав Мутафчийски.

  Той акцентира върху добрата подготовка за евентуалните проблеми, които биха могли да настъпят: Вие трябва да предупредите вашите пациенти, че има рискове и задължително да ги споделите с тях. Защото лечението е споделена отговорност.

  Когато се съобщава фатална диагноза, трябва да се говори съвсем откровено. На пациента трябва да бъдат дадени алтернативите и той да направи своя информиран избор. Това е много важно, защото когато отговорността е споделена с пациента, тогава и лечението може да бъде успешно, изтъкна още началникът на ВМА.