Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Курсанти – военни лекари с първи стъпки в авиомедицинската евакуация

  28.07.2021

  Курсанти от специалност „Военен лекар” участваха в учебно занятие с цел запознаване с дейността на авиационна база и медицинско осигуряване на полети в авиационна база. В тази връзка те посетиха авиобазите „Враждебна“, „Граф Игнатиево“ и „Крумово”.

  Това занятие е елемент от тяхната подготовка по авиационна медицина, която всеки военен лекар задължително трябва да е преминал. Някои от курсантите са имали свободноизбираемата дисциплина „Авиационна медицина”. Сега целта беше да видят и на практика медицинското осигуряване във военно формирование, коментира проф. Любомир Алексиев, ръководител на Катедра „Авиационна и морска медицина”.

  Бъдещите военни лекари имаха възможност да се запознаят със специфичната среда, в която живеят, работят и упражняват професията си авиаторите в транспортна, хеликоптерна и изтребителна бази.

  Тази среда е много специфична, а в голяма част от случаите е и агресивна при човека. И това им го показахме с демонстрационните полети, които бяха направени на летището – с високи, тежки претоварвания с вестибуларния апарат на съответния авиатор. Презентациите, които изнесоха командирите на тези бази, също бяха насочени към спецификата на средата и медицинското обезпечаване, подчерта още проф. Алексиев.

  Никога не съжалявайте, че сте сложили военната униформа. Ако обичате динамиката и искате да се развивате в тази област, ние имаме нужда от вас, обърна се към курсантите и бригаден генерал Николай Русев, командир на авиобаза „Граф Игнатиево”.

  Полковник Димитър Павлов представи основните задачи, които изпълняват с колегите му от авиобаза „Крумово” не само на хартия, но и на практика – презентацията бе прекъсната заради организацията по включването на авиаторите в борбата с големия горски пожар над град Твърдица, област Сливен.

  По-късно подполковник д-р Мария Георгиева запозна курсантите с апаратурата и конфигурацията на хеликоптер, използван в различни ситуации, налагащи авиомедицинска евакуация.