Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Бъдещи военни лекари покориха водния „космос”

  01.08.2021

  Курсанти – второкурсници от специалност "Медицина", направление "Военен лекар" преминаха двуседмичен практически курс по Леководолазни дейности.

  Бъдещите медици под пагон бяха обучени от опитни инструктори от Центъра за подготовка на водолази и бордни спасители от Дивизион кораби със спомагателно назначение в Пункта за базиране - Варна.

  Практиката се осъществи на водолазен катер с номер 223 в акваторията на Варненския залив.

  Водолазните спускания се оказаха неустоимо предизвикателство за курсантите, които откриха магията на водния космос и придобиха знания и умения как безопасно да покоряват дълбокото синьо.

  Освен водолазните си умения, в рамките на 6-годишното си обучение, бъдещите лекари под пагон ще усвоят управление на катер и яхта, както и оцеляване в разнообразни условия. Студентите ще имат възможност да управляват виртуални кораби на най-модерните симулатори в Европа и да контактуват с курсанти от целия свят.

  Това е само част от богатата обучителна програма, която предлага тристранния проект на Военномедицинска академия, Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“- Варна.

  Специалността "Военен лекар" предлага много изпитания, но и сигурна реализация. Студентите посещават курсовете без такси за обучение и в двата университета, тъй като разходите се поемат от Министерство на отбраната. Освен това, имат и гарантирана реализация след завършване с договор за работа като военен лекар за 10 години.

  Снимки: Петко Момчилов, МУ-Варна