ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Опашка за военни лекари

  02.08.2021

  Най-добрите кандидати получават възможността да присъединят към предизвикателството „Военен лекар”. Преди седмица 20 младежи – 13 момичета и 7 момчета, бяха приети в поредния – пети, випуск.

  С всяка година интересът към специалността и мотивацията на кандидат-курсантите нарастват. След сериозно „сито”, към момента има 5 „резерви”, а преобладаващата част от новоприетите са класирани по първо желание.

  Историческият старт на проект „Военен лекар” бе през 2017 г. – на базата натристранно споразумение между ВМА, Военноморско училище и МУ-Варна. Исторически, защото подобна специалност се откриваше за първи път в България. И постепенно популярността й започва да нараства.

  А с годините все по-амбицирани и все по-впечатляващи са резултатите, които кандидатите показват на положените изпити по химия, биология, физическа подготовка, психологична оценка, медицинско освидетелстване на годността и писмен тест по английски език.

  Специалността "Военен лекар" предлага много изпитания, но и сигурна реализация, а на финала младите хора си тръгват с две дипломи: магистър по медицина от МУ-Варна и бакалавър по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво” от ВВМУ „Никола Й. Вапцаров”. След това новите военни лекари ще имат възможност да специализират във ВМА, а техни учители ще бъдат доценти и професори на световно ниво.

  Целта ни е тези млади хора да имат ясен хоризонт за развитие и предвидимо бъдеще, многократно изтъква началникът на ВМА и главен лекар на Въоръжените сили на Република България генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.