Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Клетва пред Родината преди Хипократовата

  06.08.2021

  Петият випуск от специалност „Военен лекар“ прекрачи прага на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.

  13 момичета и 7 момчета започват базова подготовка, която ще завърши с полагане на военна клетва на  11 септември 2021 г.

  Точно в 9.00 часа младежите и техните родители  бяха посрещнати от началника на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. След тържествената церемония момчетата и момичетата бяха запознати със своите командири и получиха своите униформи.

  В рамките на месец курсантите ще преминат физическа и строева подготовка, обща тактика и обучение по различни дисциплини. След което ще започне и паралелното им обучение в МУ- „Проф. д-р Параскев Стоянов“- Варна.

  Специалността „Военен лекар” бе създадена през 2017 г., в резултат на тристранното сътрудничество между Военномедицинска академия (ВМА), Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“- Варна.

  Шестгодишното обучение за курсантите и в двата университета е безплатно, а след завършване получават две дипломи: магистър по „Медицина” и бакалавър по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”, както и гарантирана реализация с 10-годишен договор за работа като военен лекар.

  По време на следването им е осигурено настаняване, хранене, военно и медицинско облекло, учебници и учебни пособия, стипендии, участия в научни форуми – таксите, за които се поемат изцяло от ВМА. А след края на обучението – възможност за специализация във ВМА и повишаване на квалификацията не само в България, но и във всички страни-членки на НАТО.

  *снимки: ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"