Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА: Поклон пред медиците, загинали при спасяването на живот!

  13.08.2021

  С вой на сирени и едноминутно мълчание служители на Военномедицинска академия (ВМА) отбелязаха Деня на спасението в памет на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

  В черните списъци са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти, полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

  За втора година Денят на спасението преминава под знака на COVID-19 – заразата, която отне живота на над 120 медици, които до последно помагаха на болни от новия коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.

  За пореден път във ВМА прекланяваме глава към забележителния подвиг на героите в бели престилки, които са отдали и отдават живота си, за да спасят други хора. В условията, в които се намираме през последната година и половина думите като дълг, чест и отговорност, които сякаш бяха позагубили от блясъка на значението си в нашето ежедневие, отново блестят, за да озарят тези хора, коментира полк. доц. Димо Димов, заместник-началник на ВМА.

  Той отчете още повишена тенденция на броя на хоспитализациите и броя на амбулаторните прегледи на пациенти с коронавирусна инфекция и подчерта, че във ВМА има създадена организация, съгласно Националния план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2.

  Освен служители и медици от ВМА, на събитието присъстваха заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов, представители на Български лекарски съюз, Български червен кръст, синдикалните организации и граждани.