Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Стажантски „маратон” в топ хирургиите на ВМА

  16.08.2021

  Стажът е най-добрата среда за придобиване на опит и развитие, преход на студента по медицина към лекар. Вече няколко седмици курсанти – бъдещи военни лекари черпят опит от най-големите имена не само в родната хирургия, но и в международен аспект.

  Те имат възможност да наблюдават отблизо рутинната работа и предизвикателствата на една огромна и високоспециализирана болница като ВМА и да бъдат под менторството на всепризнати хирурзи от редица клиники – по ендоскопска хирургия, по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, по коремна хирургия.

  Работа в екип, организация и решаване на отделни казуси, придобиване на практически клиничен опит са само част от уменията, които студентите усвояват по време на престоя си в различните отделения.

  От медицинския преглед  до тежката хирургия – освен диагностиката на пациентите в клиниката, бъдещите медици под пагон „крадяха” и хирургични техники в операционните зали, присъстваха и на чернодробна трансплантация, която сама по себе си е едно от най-големите постижения на съвременната медицина.

  Eдна болница, която може да направи успешна чернодробна трансплантация, може да направи всичко, многократно е заявявал началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. И тази болница, заедно с нейните ключови специалисти са готови да предадат трупания с десетилетия опит на младите надежди на военната ни медицина. От които пък се изисква упоритост, постоянство и голям хъс, с които да вървят напред по избрания от тях път – път, труден, но гарантиращ сигурна реализация.