Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА откри уникален Военномедицински симулационен тренировъчен център

  03.09.2021

  Днес, 3 септември 2021 г., бе открит Военномедицински симулационен тренировъчен център – единствено по рода си съоръжение в България и на Балканския полуостров за подготовка на военномедицински специалисти.

  Този център е изграден на модулен принцип и дава възможност за пресъздаване на различни бойни ситуации и сценарии на пострадали при бойна обстановка. Целта е да обучим нашите курсанти – военни лекари, курсантите от военните училища, бойните саниратари и други военнослужещи, заминаващи на мисия, за да могат да се справят в критична ситуация. Това заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  Той поясни, че идеята за създаване на центъра е породена променената през последните 20 години философия за тежко ранените войници и т.нар. „платинени 10 минути”: Имаме чудесни болници, ВМА се справя и с най-големите предизвикателства в медицината. Но до тези болници пострадалите войници трябва да достигнат живи.  Именно това е философията за създаване на този център – да бъдем подготвени за първите 10 минути, в които пред очите ни изтича животът на нашите ранени войници и ние да не допуснем това.

  Националната ни сигурност изисква да имаме високоподготвени военнослужещи, готови да вземат участие във всяка една ситуация по защита на териториалната цялост и независимостта на България, както и в мисии зад граница. Но още по-важно е тези военнослужещи да знаят, че дори в най-сложната и рискова ситуация има добре подготвени санитари, които да се притекат на помощ в случай на тежко раняване, каза от своя страна и президентът Румен Радев, който заедно с останалите гости наблюдаваха демонстрация на оказване на първа помощ под обстрел, в тактическа обстановка и по време на евакуация.

  Това, което видяхме е повече от обещаващо. Искам да поздравя ръководството на ВМА за далновидността да насочи своите усилия за създаването на този център – една огромна инвестиция в бъдещето на нашите въоръжени сили, в самочувствието и увереността на нашите военнослужещи, а има капацитет да действа и при аварии, бедствия и катастрофи на територията на страната, отбеляза още държавният глава.

   Той поздрави курсантите – бъдещи военни лекари за избора, който са направили и им пожела успех в нелеката, но отговорна и високоблагородна мисия, която е в интерес не само на въоръжениети сили, но и на българското общество като цяло.

  Центърът е проектиран по американски образец, а при подготовката на бойни санитари, санитарни инструктори и курсанти-военни лекари ще бъдат използвани високотехнологични манекени, които могат да симулират основни жизнени функции на човешкия организъм, различни патологични състояния и бойни травми. Освен това, позволяват „извършване“ на мускулни, подкожни, артериални и венозни манипулации. В допълнение е наличен и ултразвуков симулатор за спешна ултразвукова диагностика в полеви условия.

  На откриването присъстваха още заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, генерал-лейтенант Любчо Тодоров – съветник по военната сигурност на президента, генерал-майор Михаил Попов – командир на Сухопътните войски, генерал-майор Димитър Петров – командир на Военновъздушните сили, генерал-майор Валери Цолов – командир на Съвместното командване на силите и други.