ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА развива лапароскопска хирургия на световно ниво

  18.09.2021

  За новите технологии и за щадящите миниинвазивни методи в областта на коремната хирургия – говори доц. Ивелин Такоров, ръководител на Първа клиника по коремна хирургия на Военномедицинска академия (ВМА), в предаването „За здравето“ по БНР.

  Като цяло, спектърът на лапароскопските операции вече е на практика безграничен и реално всяка една конвенционална интервенция в коремната хирургия може да бъде направена и по лапароскопски метод, но при стриктно спазване на определени индикации. В конкретни случаи има технически и анатомични ограничения, които не позволяват извършването на лапароскопска операция, подчертава доц. Такоров.

  В подкрепа на казаното представя и статистически данни: преди 15 г. едва 20% от операциите са извършвани лапароскопски, преди 10 г. процентът нараства на 30-40, преди 5 г. – минава границата от 50%, за да се стигне до днес, когато над 75% от операциите се извършват с лапароскопски достъп.

  Това е от голяма полза за пациентите. Често цитирам една фраза на известния френски чернодробен хирург Даниел Черки, който на световен конгрес през 2009 г. каза знаменита реплика: „Лапароскопската  хирургия владее настоящето и измества болката от пациентите към хирурга“. Извършването на една такава операция изисква много повече усилия от страна на хирурзите, но в крайна сметка това е нашата задача – да направим всичко възможно за доброто на пациента, казва още специалистът.

  В началото на месец септември доц. Такоров и екипът му извършиха уникална за България операция, една от най-сложните в областта на коремната хирургия – лапароскопска тотална панкреато-дуоденална резекция със запазване на слезката. С този вид операция се обогати палитрата от извършвани във ВМА стандартни лапароскопски процедури в областта на общата коремна, жлъчно-чернодробната и панкреатична хирургия.

  Панкреатичната хирургия е доста сложна и при конвенционалния подход. По тази причина малко по-бавно напредват миниинвазивните методики в тази насока. Смятам, че в България панкреатичната хирургия е на едно ниво с всички световни постижения. С натрупването на експертиза в тази област, идва времето за осъществяване и на такива изключително сложни и не много често срещани операции, каквато бе извършена от мен и моя екип. Ние се считаме за подготвени за подобни предизвикателства. Това, разбира се, от една страна е предизвикателство за хирурга, от друга – полза за пациента. Лапароскопската хирургия дава възможност за много по-бързо възстановяване и за по-леко протичащ следоперативен период. Ние се гордеем с това, което вършим, подчертава доц. Ивелин Такоров.

  Той признава, че няма как да дефинира най-трудната операция, тъй като в клиниката ежедневно се сблъскват с тежки случаи на пациенти от цялата страна. Съветва хората да не отлагат решаването на техните здравословни проблеми заради опасността от корона вирус. Конкретно във ВМА са взети изключителни мерки за недопускане разпространението на вируса, така че не само персоналът, но и пациентите да бъдат спокойни от тази гледна точка.

  Спад в приема се наблюдаваше през пролетта и лятото на миналата година, но към момента работим абсолютно нормално, дори има известно свръхнатоварване, отчита хирургът.

  Школата ВМА

  Хирургията блести с индивидуалности, но по-важен е екипът, който стои зад всеки един успял хирург. В началото на своята кариера имах удоволствието да попадна в много сплотен екип, воден от проф. Никола Владов, в който се открояваха проф. Венцислав Мутафчийски, д-р Сергей Сергеев… Те тримата са моите първи учители. Успяхме – в много конкурентна среда, с много приятели, за бързо време да се развием, връща се години назад доц. Такоров, който започва работа във ВМА през 2003 г. И добавя:

  Сега се опитвам да повторя същото, което съм видял и по време на моите специализации на различни места по света, и в Първа клиника по коремна хирургия на ВМА, където съм събрал млад екип от ентусиазирани хирурзи, които искат да покорят върховете на медицината, искат да помагат на пациентите. Аз лично много се гордея с моя екип от младежи, както ги наричам. Успяхме да съберем 10 съмишленика, които са заедно във всяка една ситуация и това най-вече личи по поздравленията, които получавам от пациентите при изписване от клиниката. Съгласете, че никой не може да разбере как е опериран – добре или зле. Това до голяма степен е въпрос на внушение и на усещане от пациента за общото му здравословно състояние, което се дължи на грижите и на психоклимата, който те усещат в клиниката. И наистина, повечето пациенти дават страхотни отзиви за екипа. Разбира се, аз не държа да акцентират на моята работа, аз се радвам, че успяваме да създадем нещо, което да остане за поколенията. Успехът е в екипната работа, категоричен е ръководителят на Първа клиника по коремна хирургия.

  Той обръща внимание, че през последните години ВМА бе обновена изцяло, редица клиники са ремонтирани из основи, операционният блок е на световно ниво, закупена е апаратура от най-висок клас. Но акцентира и върху човешкия фактор, който, по думите му, е основен: ВМА е високотехнологична болница, това е вследствие на доброто менажиране на ресурсите, но технологиите сами по себе си не са нищо без лекарите – смея да твърдя, че ВМА е много добре обезпечена и от страна на водещи специалисти.

  „Стари срещу млади“

  За съжаление такова противопоставяне е често срещано, не само в България. Аз съм имал щастието да работя в освободена среда, да мога да развивам и внедрявам всичко, което считам, че е целесъобразно. В началото, разбира се, под строг контрол, защото хирургията е йерархична дисциплина – екипът винаги се ръководи от един човек, под него има и други нива, докато се стигне до обикновения креативен специализант, който обаче в обстановката, която цари във ВМА, има възможност да донесе нова идея, която да се обсъди и да се внедри в практиката. От тази гледна точка мога да кажа, че по отношение на иновациите винаги съм работил в демократична среда, създавам такава и към момента, отбелязва доц. Ивелин Такоров.

  Сблъсъкът с COVID-19

  От началото на пандемията до момента ВМА е сред болниците, които понасят най-голяма тежест в битката с корона вируса. Редица клиники бяха преобразувани в COVID-зони. Сред тях е и клиниката, ръководена от доц. Такоров, която 6 месеца работи като COVID-хирургия. Като част от „първата линия“ екипът е сред първите ваксинирани, водени от науката и убеждението, че така защитават себе си, своите близки и пациенти.

  Днес 100% от персонала в клиниката в ваксиниран. Това се дължи и на факта, че половин година всеки един от нас се срещна очи в очи с коварствата на болестта, признава доц. Ивелин Такоров.