ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Не сте сами на пътя, скоростта убива!

  20.09.2021

  За поредна година Военномедицинска академия (ВМА) подкрепя инициативата за „Ден без загинали на пътя”, който отбелязваме днес, 21 септември. Целта е да се обърне внимание на шофьорите и пешеходците да бъдат бдителни, отговорни и да спазват правилата за движение. 

  Войната по пътищата не спира, а черната статистика става все по-жестока. Според данните, всеки ден по пътищата на Европа загиват 70 души.   

  Инициативата „Дни на безопасност” на ROADPOL се провежда за втора поредна година, като наследява добрите практики, отговорната мисия и посланията на TISPOL (Европейската мрежа на службите на пътна полиция), която се провежда в цяла Европа.  

  Тазгодишното послание е „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, а целта е една – ден без жертви на пътя!

  Пандемията води до високи нива на стрес. Успокойте се, защото прекомерният стрес може да доведе до сериозни пътно-транспортни грешки и пътни катастрофи. Пандемията е извън вашия контрол. Вашето шофиране е, отбелязват още организаторите на инициативата.

  Автомобилът може да ни убие нас, но ние може да убием и други хора. Травматизмът на пътя е главната причина за смърт през последните години, коментират медиците от ВМА, където ежедневно постъпват пациенти след пътно-транспортни произшествия от цялата страна.

  Прекомерната скорост е основната причина за смъртта на пътя. От вас зависи да останете живи и да спасите животи, категорични са лекарите и призовават водачите да не се разсейсват, докато са зад волана.

  Според данните, пешеходците имат 90% шанс да оцелеят след удар от превозно средство, движещо се с 30 км/ч, и по-малко от 50% шанс – при удар с 50 и повече км/ч.

  Едни от най-уязвимите участници на пътя са мотористите. През последните години ВМА и най-голямата мотоорганизация в България “Sofia Riders” обединиха усилията си в битката за спасяването на човешки животи. В рамките на сътрудничеството между болницата и любителите на високите скорости са проведени редица съвместни инициативи и обучения за оказване на „Първа помощ” на пътя.

  #ЗаедноМожем #roadpolsafetydays #ШофирайОтговорно