ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Новостите в лечението на мозъчния инсулт събират специалисти от 7 държави

  01.10.2021

  В периода 1-3 октомври 2021 г. в Парк хотел Москва-София ще се проведе Седмият национален конгрес с международно участие, организиран от Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика с подкрепата на Военномедицинска академия (ВМА).

  Форумът се провежда в сътрудничество с Групата по невросонология на Световната федерация по неврология, инициативата „Жените в борба с мозъчния инсулт” към Световната организация по инсулт, Националната спортна академия „Васил Левски”, Българската академия на науките и изкуствата и Българската асоциация за развитие на планинските общини в Република България.

  По традиция конгресът е мултидисциплинарен и интегриращ интересите на различни специалисти в медицината. За участие в него са регистрирани над 120 делегати от България, Италия, Португалия, Сърбия, Република Северна Македония, Турция, Хърватия и Швейцария, студенти по специалностите медицина, медицинска сестра, кинезитерапия, медицинска рехабилитация и ерготерапия от различни български медицински университети, Националната спортна академия „Васил Левски” и университети от Северна Македония. 

  Заради пандемията от COVID-19, чуждестранното участие отново ще бъде дистанционно под формата на Webinar.

  За първи път форумът е насочен към проблемите на женското здраве с акцент рисковите фактори, диагностиката и лечението на мозъчния инсулт и неговата първична и вторична профилактика. В отделна сесия се разглеждат актуални проблеми на неврорехабилитацията при различни заболявания на нервната система. По традиция ще се проведе интердисциплинарен симпозиум „Иновации в медицината”, в който ще се представят новости в невроонкологията, неврофармакологията и неврорехабилитацията. Лекциите ще бъдат представени от водещи български и чеждестранни специалисти. Конгресът се съпътства от практически семинар по невросонология и ендоваскуларна терапия с демонстрация на клинични случаи.

  По време на конгреса ще бъде представено новото издание на „Учебник по нервни болести. Клинична неврология” с участието на 34 автори от различни области на медицината.

  За четвърти път на тържествена церемония ще бъде присъдена наградата „Невросонолог на годината“ за приноси в ултразвуковата диагностика на нервната система.

  Конгресът се съпътства от изложба под наслов „Арт терапия“ – творби на болни с неврологични заболявания и лица в напреднала възраст.