ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Умора при леки натоварвания и задух издават сърдечната недостатъчност

  02.10.2021

  Сърдечната недостатъчност представлява невъзможност на сърцето да изтласка нужното количество кръв. На какво се дължи това патологично състояние на сърдечно-съдовата система? Отговорите дава полк. проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология на Военномедицинска академия (ВМА), в интервю за Българското национално радио. 

  Какво представлява сърдечната недостатъчност и каква е нейната честота?

  Сърдечната недостатъчност представлява клиничен синдром, който се характеризира с поява на лесна умора, задух при пациенти, които до този момент не са имали тези оплаквания. Често към тези симптоми могат да се добавят и отоци по долните крайници. Всичко това се дължи на сърцето. През годините една от най-точните дефиниции за сърдечната недостатъчност е дадена от именития кардиолог – д-р Юджийн Браунвалд. Той определя заболяването като болестно състояние, при което съществува аномалия на сърдечната функция, която отговорна за това, че сърцето не може да изтласка кръв с адекватна скорост, която да е измерима с изискванията на тъканите в човешкия организъм. 

  Всички тези симптоми – лесна умора, задух, поява на отоци по долните крайници, се свързват с тази патологична функция на сърцето. Каква е честотата на сърдечната недостатъчност – в България тя е едно число, което в последната година е близо 170 000 души. Като се отчита и една тенденция на леко понижаване броя на пациентите, които са хоспитализирани. Причината – подобрените условия на лечението с навлизането на нови и модерни терапии.

  Кои са причините за възникване на сърдечната недостатъчност?

  Това са повечето сърдечни заболявания. Като започнем с хипертоничната болест и нейните усложнения, коронарната болест на сърцето и нейния флагман – острия миокарден инфаркт, клапните болести на сърцето, възпалителните болести, кардиомиопатиите. Всички те, в своята еволюция, довеждат до крайния етап на развитието на сърдечна недостатъчност. До този момент пациентите са били в относително добро състояние, в стабилна физическа кондиция, но в един момент започват да се оплакват от по-лесна уморяемост при по-нисък праг на физическо усилие. Започват да се задъхват, появява се и нощен задух. Пациентите търсят по-високи възглавници или две такива, будуват нощем. Това е основната симптоматика на сърдечната недостатъчност.

  А какво представлява острата декомпенсация на сърдечната недостатъчност?

  Острата декомпенсация на сърдечната недостатъчност е спешно състояние в кардиологията. При нея се налагат бързи мерки за излизане от това състояние, тъй като то се отнася до рязка поява – най-често или пък до влошаване на симптомите на съществуваща хронична сърдечна недостатъчност. 

  Обичайно това е животозастрашаващо състояние и разбира се изисква спешна оценка и незабавно започване на терапия. Стига се до спешна хоспитализация. От тази гледна точка състоянията, които го предизвикват, най-често са остър миокарден инфаркт, животозастрашаващи нарушения, клапни нарушения, състояния, свързани със сърдечна травма, остър белодробен емболизъм.

  Каква е терапията, какво е лечението при сърдечната недостатъчност?

  Лечението е един изключително деликатен момент, изискващ максимален професионализъм. От няколко години има променени алгоритми за лечение както на изострената хронична сърдечна недостатъчност, така и за остра сърдечна недостатъчност, които алгоритми включват поредица от медикаменти и процедури за възстановяването на влошеното състояние на пациентите. 

  Има нови медикаменти, които са наречени болест модифициращи медикаменти, които е доказано в клинични изпитвания, че променят прогнозата на пациентите. Не водят само до симптоматично подобрение, а и до промяна в крайната прогноза на пациентите – до подобрение в изхода на по принцип лошата прогноза на тази категория пациенти.

  Да завършим със съвети към пациентите със сърдечни заболявания...

  Първият съвет, който трябва да се даде на пациенти със сърдечна недостатъчност, е да се лекуват в ранен стадий. Правилното лечение стопира иначе прогресивния ход на тези болести. Лечението включва редовни профилактични прегледи, наблюдение и контрол.

  На следващо място, при вече развита сърдечна недостатъчност, се прилага същото поведение –  редовни профилактични прегледи, контрол на терапията и нейното еволютивно развитие във времето с добавяне на медикаменти със същата логика – да се спре прогреса на вече развитата сърдечна недостатъчност и оптимизирането на терапията с добавянето на модерни болестмодифициращи медикаменти. Ако има нужда, се добавят и устройства, подпомагащи сърдечната функция. 

  Тъй като първата среща на пациентите е с личния лекар, те трябва да бъдат насочени към кардиолог, който да изготви индивидуална терапия.