Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Началникът на ВМА с отличие от Организацията на евреите в България „Шалом”

  08.10.2021

  Началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS бе отличен от еврейската общност у нас за приноса му в борбата с COVID-19 и в знак на признателност за грижите за пострадалите при  атентата в "Сарафово" през 2012 г.

  Той  се включи в глобалната кампания на световния еврейски конгрес  #НИЕ ПОМНИМ, с която всяка година се отбелязва Международния ден за почитане паметта на жертвите на Холокоста.

  Проф. Мутафчийски бе сред първите лекари, които оказаха помощ след зловещия терористичен атентат в „Сарафово”, отнел живота на 5-ма израелци и един българин, като благодарение на него и на лекарите от ВМА и „Пирогов” бяха спасени тежко пострадалите от атентата, коментира доц. д-р Александър Оскар.

  В знак на признателност за усилията в борбата с COVID-19 в България Организацията на евреите в България “Шалом” подари на генерал Мутафчийски специална сребърна монета с лика на Димитър Пешев, отсечена от монетния двор на БНБ по повод на 60-ата годишнина от спасявенето на българските евреи.

  Началникът на ВМА изказа своята благодарност за признанието по време на среща с лидерите на еврейската общност и посланика на държавата Израел в България Н. Пр. г-н Йорам Елрон.