ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Близо 80 души са трансплантирани във ВМА, 20 са в листата на чакащи

  09.10.2021

  78 трансплантации на черен дроб са извършени във Военномедицинска академия (ВМА) от началото на трансплантационната програма през 2007 г.

  През 2021 г., въпреки пандемичната обстановка, са направени 4 трансплантации от екипа на ВМА, ръководен от проф. Никола Владов.

  Днес, 9 октомври, отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Тази година мотото е „Просто кажи „Да!“. Нека хората разберат, че подкрепяш донорството!“, като целта е повече хора да получат информация за смисъла и значението на донорството и трансплантацията.

  Към момента 1016 български граждани живеят с надеждата да получат орган, който да им позволи да водят нормален живот. Чакащи за  присаждане на черен дроб са 42 български граждани, половината от които са включени в листата на ВМА.

  Eдна болница, която може да направи успешна чернодробна трансплантация, може да направи всичко!, категоричен е началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  Трансплантацията на органи е едно от най-сериозните постижения на съвременната медицина и чрез тях се лекуват много болести в крайна фаза на тяхното развитие, коментира проф. Никола Владов и добавя:

  Това е една от най-висшите форми на съвременната медицина, където е бъдещето и смятам, че макар и да не сме на първите места, в България има в известен смисъл развита трансплантология. Нашата страна е една от първите в Европа, в които е извършена бъбречна трансплантация и сме първата страна в Източна Европа, където е направена сърдечна трансплантация. Това ми дава основания смело да заявя, че  България има традиции в областта на трансплантологията.

  „Рецептата” за успешна трансплантация е наличието на сплотен и много добре подготвен екип. Екип, който работи ежедневно дълго време в областта, в частност – чернодробната хирургия, за да добие определен обем умения и трансплантацията си идва от самосебе си. Най-важното нещо е човек да чете много и да оперира много, за да бъде подготвен. И най-вече хората от екипа да преодолеят егото си кой ще обере лаврите. Това е една екипна дейност, в която всеки има място и всеки има своята заслуга, коментира още проф. Владов, който е доайен в трансплантологията у нас.

  По думите му, активност, колегиалност, съпричастност и сърце се иска за развитие на трансплантационния процес в България.

  #ПростоKажиДA

  #ДаЗаЖивот