Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА и Израел възстановяват сътрудничеството в областта на военната медицина

  22.10.2021

  Военномедицинска академия (ВМА) и Израел ще положат усилия за възстановяване на сътрудничеството в областта на военната медицина, спешната взривна травма, военната хирургия и подготовката на кадри.

  Това стана ясно по време на среща на ръководството на ВМА и посланика на държавата Израел в България Н. Пр. г-н Йорам Елрон.

  Ние като военни медици сме добре запознати с научните публикации на нашите колеги в Израел. Знаем, че те имат богат опит в обработването на спешни травми и специално взривните травми. Благодарим за възможността да почерпим от този опит, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  Повечето от моите колеги, които бяха на мисия зад граница, се учеха именно от публикациите на израелските военни хирурзи, изтъкна още той.

  От своя страна Н. Пр. г-н Йорам Елрон изрази готовност за подновяване на сътрудничеството между двете страни и благодари на генерал Мутафчийски и на всички медици от ВМА, които участваха при преодоляване последиците след атентата в „Сарафово” през 2012 година.

  По време на срещата израелската делегация бе запозната със структурата и възможностите на ВМА, която представлява конгломерат от пет болници и два санаториума, както и с новоизградения Военномедицински симулационен тренировъчен център. И лично посетиха напълно реновирания по най-високи стандарти Операционен център на ВМА.

  В началото на месец октомври проф. д-р Венцислав Мутафчийски бе отличен от еврейската общност у нас за приноса му в борбата с COVID-19 и в знак на признателност за грижите за пострадалите при  атентата в "Сарафово" през 2012 г.

  Началникът на ВМА изказа своята благодарност за признанието по време на среща с лидерите на еврейската общност и посланика на държавата Израел в България Н. Пр. г-н Йорам Елрон.