Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Десетки студенти от Международния биомедицински конгрес черпят опит във ВМА

  23.10.2021

  В два поредни дни – 22 и 23 октомври, Военномедицинска академия (ВМА) за пореден път беше част от практическата програма на International Biomedical Congress-Sofia (IBCS). Водещи специалисти от клиниките на ВМА влязоха в ролята на модератори и посрещнаха 10 групи любознателни студенти, за да им покажат част от „занаята“ в различни терапевтични и хирургични направления на медицината.

  Уъркшопите се проведоха при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, а студентите бяха допускани единствено след представяне на „зелен сертификат“ за ваксинация, преболедуване или отрицателен COVID-тест. 

  Бъдещите медици имаха възможността да се запознаят с  част от дейността на Първа клиника по коремна хирургия. Влязоха и в операционната зала заедно с доцент Ивелин Такоров, който им демонстрира спецификите на лапароскопската хирургия.

  Други техни колеги гостуваха на Катедра „Ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия“ на ВМА, където професор Неделчо Цачев и д-р Владимир Стефанов им представиха оперативни техники в артроскопията и ендопротезирането. Уъркшопът по ортопедия и травматология продължи и в съботния ден, когато студентите взеха участие в практическо занятие на тема „Превързване“. Ментори на тази „работилница” бяха лейтенант д-р Петко Гинев и д-р Пламен Иванов.

  Професор Деян Йорданов ги „въведе” в работата на гръдните хирурзи, а доцент Лилия Демиревска – в едно от най-честите и рутинни изследвания в областта на кардиологията – електрокардиограма. 

  Традиционно, Клиниката по ендокринология и болести на обмяната също се включи в демонстрациите пред студентите. Професор Ивона Даскалова демонстрира възможностите на терапията с инсулинови помпи, а подполковник д-р Весела Михнева нагледно представи различни клинични случаи, „разпознати” чрез ехография на щитовидната жлеза.

  Част от студентите проявиха интерес към образната диагностика и възможностите, които съвременната апаратура предоставя на медиците за детайлно диагностициране на различни заболявания. Техен ментор бе доцент Владимир Николов, ръководител на Клиника Компютърна и магнитно-резонансна томография.

  Освен в практическите занятия на студентите, ВМА традиционно се включва и в лекционната част на конгреса.  Д-р Кристина Филипова, специализант-атестезиолог, участва с лекция на тема „Изкуствен интелект в анестезия и интензивно лечение“. А в последния ден от петото издание на IBC-Sofia д-р Ивайло Богомилов, част от екипа на Клиника по ендокринология и болести на обмяната, ще бъде модератор на уъркшоп на тема „Ехография на щитовидна жлеза“.