ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  "Юнаци, лека нощ!"

  07.11.2021

  „Българийо, за тебе те умряха,

  една бе ти достойна зарад тях,

  и те за теб достойни, майко, бяха!

  Юнаци, лека нощ!“

  На 7 ноември се навършват 20 години от откриването на Паметника на загиналите медицински чинове, разположен пред Военномедицинска академия (ВМА).

  Всяка година на знакови за историята на военномедицинската служба на България дни ръководството и служителите на ВМА свеждат глави пред бронзовата фигура на молеща се жена в знак на почит към подвига на медицинските чинове, загинали за свободата и обединението на България.

  Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване с болестите на свои пациенти. (известните имена на загиналите български медици на военна служба можете да намерите на: https://registersofia.bg/index.php?view=monument&option=com_monuments&formdata[id]=537&Itemid=140).

  За съжаление, към черните списъци само през последните 2 години – години, в които светът се бори с коварния COVID-19, бяха записани имената на над 120 медици, които до последно помагаха на болни от новия коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.

  Поклон пред героите на нашето време!

  Вечна им памет!

  *Военният паметник е дело на скулптора Иван Лазаров, архитект Стефан Лазаров.