ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Главоболие при деца - кога да потърсим лекар?

  08.01.2022

  Главоболието е често срещано при деца, но сериозните причини за него са рядкост. Според проучване, до 8% от децата в предучилищна възраст и 80% от тийнейджърите изпитват главоболие поне веднъж месечно.

  Международната класификация за главоболие различава два типа главоболие – първично и вторично. При вторичното има непосредствена причина за поява на главоболието и то е симптом на друго основно заболяване или състояние.

  Към първичните главоболия се отнасят: тензионно, мигрена и клъстерно главоболие.

  Главоболие от тензионен тип – усеща се като стягане в главата или врата, най-често вследствие на напрежение, тревожност, училищни или семейни неблагополучия, проблеми със съня или лоша стойка. Болката не е пулсираща, не е придружена от гадене и повръщане, не се влошава от физическа активност и е с продължителност от половин час до няколко дни. При тийнейджъри може да се наблюдава променливо настроение, влошаване на успеха в училище и агресия.

  Мигрена – характеризира се с пристъпи от силно пулсиращо главоболие, по-често едностранно, придружено с гадене и повръщане, с дразнене от светлина и силни звуци, усиващо се при физическа активност. Понякога, преди пристъпа на главоболие, може да има зрителни симптоми като блещукащи светлини. Често има фамилна анамнеза за мигрена и към този фактор се добавят екзогенни откючващи фактори. При 5% от децата може да се появят мигренозни пристъпи още до 4- годишна възраст.

  Главоболието при деца с мигрена е по-кратко, може да трае само 1-2 часа, епизодите са по-редки, обикновено веднъж месечно, болката е по-често двустранна в челната област. При деца от 2 до 8-годишна възраст, преди да се оплачат от главоболие, могат да получат други синдроми на мигрена. Двата най-чести синдрома в детска възраст са коремна мигрена и циклично повръщане.

  -Коремна мигрена – вместо главоболие, децата се оплакват от стомашни болки – около пъпа или по целия корем. В случая е необходимо изключване на стомашно-чревен проблем.

  -Синдром на циклично повръщане – състои се от епизоди на повръщане с повтаряемост през 1-2 седмици. Когато децата не могат да обяснят гаденето, те просто не желаят да се хранят. Така, че трябва да се следи поведението на детето – дали се занимава с ежедневните си дейности – рисуване, гледане на телевизия или отива на спокойно място да си почива и дори да заспи.

  Клъстерно главоболие – проявява се много рядко в детска възраст. Характеризира се с интензивна пареща болка, често зад окото, едностранна, сълзене от окото, запушен нос или секреция от съответната ноздра на носа, докато трае пристъпът на главоболие. Отличава се с клъстерни периоди с продължителност до 30 дни през 1-2 години, като болката има тенденция да се повтаря всеки ден по едно и също време, особено през нощта.

  Вторично главоболие

  Най-чести причини за главоболие в детска възраст са някои състояния:

  -неправилен режим на хранене или спадане на кръвната захар след спортуване – понякога главоболието се съчетава с коремна болка, бледост, гадене, сънливост и преминава след нахранване. Правилният режим на хранене се състои в четирикратен прием на храна със следобедна закуска, за да не се допусне хипогликемия.

  -главоболие може да настъпи и при дехидратация. Ако денят е горещ или детето играе активно и губи допълнително течности, то трябва и да приема повече такива.

  -Честа причина за главоболие са инфекциозни заболявания – вирусни, бактериални, дори уроинфекции.

  -очни заболявания – рефракционни аномалии

  -УНГ-заболявания – синуит, отит

  -кръвни заболявания – желязодефицитна анемия

  -артериална хипотония и хипертония

  Макар и по-рядко срещащи се, трябва да се имат предвид и по-сериозни неврологични заболявания, като:

  -инфекциозни заболявания на централната нервна система –  менингити и енцефалити, които протичат със силно главоболие, гадене, повръщане, висока температура, силно увредено общо състояние, сънливост, промени в неврологичния статус.

  -травми на главата с оформяне на епидурален или  субдурален хематом

  -в много редки случаи мозъчен тумор или друга абнормна формация в областта на мозъка може да притисне важни структури и това да бъде съпроводено с главоболие, което е продължително силно, придружено с гадене, повръщане, световъртеж, зрителни нарушения и отпадна неврологична симптоматика.

  -съдовите заболявания на мозъка имат много малка роля в детска възраст като причина за главоболие.

  -хидроцефалия – протича с хронично главоболие, зрителни нарушения вследствие на повишен вътречерепен натиск.

  Кога главоболието налага да се потърси консултация със специалист?

  Трябва повишено внимание при наличие на някои предупредителни знаци, изискващи консултация със специалист:

  - главоболие, съпроводено с втрисане и повишена температура;

  - главоболие, което настъпва след нараняване на главата, дори привидно леко;

  - главоболие, придружено със скованост във врата;

  - главоболие, което се появява при събуждане и се засилва през деня, придружено с повръщане;

  - ако главоболието предизвиква събуждане на детето през нощта;

  - всяко главоболие при малки деца, локализирано в задната част на главата или наклонена глава встрани, както и главоболие след тичане;

  - ако главоболието е придружено с повръщане и продължава повече от няколко дни;

  - ако детето е много сънливо или необичайно раздразнително, с влошено общо състояние.

  Как да установим, че детето го боли глава?

  Обикновено това става по съчетанието му с други симптоми – гадене, повръщане, сълзене, бледост, зачервяване, отпадналост, сънливост, дразнене от светлина и шум.

  Какво трябва да е поведението на родителите?

  Родителите трябва да разберат къде го боли главата, от кога, нейната интензивност, кога се е хранило, пило ли е достатъчно течности, каква физическа натовареност е имало. Те трябва да измерят телесната температура. В зависимост от това се дават храна, течности, антипиретици.

  При наличие на изброените притеснителни признаци е необходима своевременна консултация със специалист.

  Лечението на главоболието е в зависимост от причината, която го предизвиква.

  При тензионно главоболие е важно изключване на провокиращите го фактори – стрес, нервно напрежение, преумора. Важно е детето да живее заобиколено от хора, които го обичат, осигуряват му спокойствие, правилно хранене и достатъчно сън. Масаж на шийната мускулатура може да помогне да се отпусне и облекчи мускулното напрежение, което предизвиква главоболието.

  При мигрена също е важно да се избягват провокиращите фактори, като консумация на възбуждащи напитки, сирена, шоколад, цитрусови плодове и други. По време на пристъп може да се приеме парацетамол или нурофен.

  В повечето случаи главоболието може да бъде предотвратено само с правилен режим на живот и хранене. Ако децата имат достатъчно сън и ежедневна физическа активност, ако се хранят редовно на малки интервали и приемат здравословна храна, ако пият достатъчно течности, ако не се натоварват чрез продължително гледане на екран, било то телевизия или компютър ще бъдат избегнати основните причини за главоболие.

  Главоболието е симптом, който не бива да се неглежира, особенно, ако е придружено с повръщане, увредено общо състояние и трае с дни. Необходимо е своевременна консултация със специалист с оглед на ранно диагностициране на състоянието, което осигурява и по-добри терапевтични възможности.