Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Пореден успех на военната ни медицина зад граница

  25.02.2022

  Заслужено признание за българските военнослужещи в операцията на ЕС „Алтеа“ в Босна и Херцеговина

  Поредна ротация на българския военен контингент, участващ в операцията на ЕС „Алтеа“ в Босна и Херцеговина, беше извършена през тази седмица в база Бутмир – Сараево. За успешно изпълнение на служебните им задължения четирима военнослужещи получиха почетни отличия от командването.

  Командващият на операция „Алтеа“ генерал-майор Антон Весели връчи похвална грамота на подполковник доктор Васил Кьосев – офицер по планиране на медицинското осигуряване. Наградата идва след отлично изпълнение на задълженията по медицинското осигуряване, в това число и борбата с COVID-19.

  След завръщането си на родна земя, подполковник доктор Васил Кьосев бе отличен и от командира на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.

  ***
  Участието на Република България в операциите в Босна и Херцеговина започва в 1997 година в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО с инженерен взвод. През годините въоръжените ни сили участват с различни по численост и назначение формирования. От декември 2004 година операцията се преобразува в операция на Европейския съюз „Алтеа“. От септември 2012 година Въоръжените сили на Република България участват с до 12 военнослужещи в щаба на операцията и до 140 военнослужещи в състав рота и национален поддържащ елемент, включени в състава на междинния резерв на операцията.