ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Благодаря за шанса да живея!

  21.03.2022

  Когато ми се обадиха, че трябва да дойда в клиниката, защото има донорска ситуация, бях малко притеснен. Просто не очаквах, но когато осъзнах какво се случва, се зарадвах много. Защото това е шанс за втори живот, нова врата се отваря пред мен, казва 32-годишният Георги.

  В края на месец февруари той получава шанс за нов живот, след като медиците от ВМА му трансплантират черен дроб във ВМА.

  Днес той си тръгва от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, ръководена от проф. Никола Владов с широка усмивка.

  И огромна благодарност към близките на донора и към всички медици: Благодаря специално на д-р Даниела Томова от Клиниката по гастроентерология, благодаря на всички за добрите грижи, благодаря на семейството ми, че винаги са до мен и ме подкрепят.

  Над 80 са чернодробните трансплантации, извършени във ВМА от началото на трансплантационната програма през 2007 г. Само за 2022 година специалистите са направили три такива интервенции.

  Eдна болница, която може да направи успешна чернодробна трансплантация, може да направи всичко!, категоричен е началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  Трансплантацията на органи е едно от най-сериозните постижения на съвременната медицина и чрез тях се лекуват много болести в крайна фаза на тяхното развитие, коментира проф. Никола Владов.