ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА подкрепя МЗ в кампанията „+ мен“ за ползите от ваксинацията срещу COVID-19

  21.03.2022

  Военномедицинска академия (ВМА) е партньор на Министерството на здравеопазването в кампанията „+ мен“ за повишаване информираността относно ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19. 

  Стратегическата цел на кампанията е да бъдат ограничени броят на смъртните случаи по причина COVID-19, броят на хоспитализациите на болни от COVID-19 (в т. ч. и тези в интензивните структури на болниците), както и да бъдат ограничени дългосрочните последици за здравето на българските граждани – следствие от COVID-19.

  Страната ни продължава да е на последните места по брой ваксинирани граждани в ЕС и на едно от първите по смъртност заради COVID-19, въпреки категоричните научни и статистически данни, че ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, последващи усложнения и смърт.

  От началото на пандемията досега от COVID-19 починаха над 35 хил. български граждани.

  За периода от м. януари 2021 г. до м. март 2022 г. над 92% от пациентите с COVID-19, приети в лечебните заведения у нас, са неваксинирани, без ваксина са 97% от хората с COVID-19, при които се налага интензивно лечение.

  Към 1 март в страната са поставени малко над 4,3 млн. дози от ваксините срещу COVID-19, като със завършен ваксинационен курс са 2,045 млн. души. Броят на поставените бустерни дози е 690 хил.

  Повече за мисията на Кампанията „+мен“ можете да научите ТУК, както и на FACEBOOK-страницата на кампанията.