Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Стартира обучението на парамедици във ВМА

  01.04.2022

  Днес, 1 април 2022 г., започна обучението по професия „Парамедик”, специалност: „Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения”, което ще се провежда в Центъра за професионално обучение към Военномедицинска академия (ВМА).

  Обучението е с продължителност два учебни срока – теоретично и практическо, и ще приключи на 31 октомври 2022 г.

  Благодаря, че ни се доверихте да Ви обучим. Нашата програма е утвърдена по държавния образователен стандарт за парамедици. Ние ще ангажираме най-добрите ни кадри, за да можете да получите максимално доброто като обучение, заяви пред бъдещите парамедици началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  Той подчерта важността на парамедиците в първите минути след инцидента:  Един ден животът на пострадалите ще бъде във Вашите ръце, а Вашите действия – наглед прости мероприятия, но са определящи живота. 

  В последните години, особено с натрупването на знания от войните в Афганистан и Ирак, бе изменена основната философия на поведение към един травмиран пациент – ако старата философия беше,  че един такъв пациент е сбор от анатомични увреждания, то новата е, че това е физиологична катастрофа – загуба на кръв, загуба на топлина, нарушение в кръвосъсирването и алкално-киселинното равновесие. Вашата намеса, след като станете компетентни, води точно до предотвратяване на това. Вашата намеса и адекватна грижа при транспортирането е от решаващо значение за това дали този човек ще живее или не, обърна се генерал-майор Мутафчийски към обучаемите.

  В следващите 6 месеца 10 души ще се обучават на основните действия за поддържане на жизнените функции на пострадалите до пристигането им в болница.

  По време на първите им занятия те имаха възможност да наблюдават демонстрация от „бойни санитари” от военните формирования, които са на курс по първа помощ във Военномедицинския симулационен тренировъчен център.