Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Бойните санитари – „платинените 10 минути“

  17.04.2022

  Бойни санитари от военни формирования в Горна Оряховица и Смолян демонстрираха практическите умения, придобити по време на курс за начална военномедицинска подготовка, проведен във Военомедицинска академия (ВМА).
   
  Това е поредната група от 10 души, които преминават през такова обучение и са готови да се включат при нужда, както на бойното поле, така и при различни инциденти с масово постъпване на пострадали.

  Пет  курса или общо 44 военнослужещи от военните формирования са завършили курс за „бойни санитари”. От месец септември 2021 година те са обучават с помощта на високотехнологични манекени във Военномедицинския симулационен тренировъчен център.

  Бойните санитари на практика са „платинените 10 минути”, защото те държат в ръцете си живота на ранените войници на бойното поле, докато на място дойде лекар.
   
  По време на практическото занимание бяха демонстрирани дейности по отваряне на горни дихателни пътища, кръвоспираща превръзка, имобилизация на кости и стави с медицински материали и импровизационни средства.
   
  След приключаване на курса се издава удостоверение за „Начална военномедицинска подготовка на бойни санитари”, като се предвижда на следващ етап и преминаване на опреснителни курсове.