Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Нова ера в хирургията

  02.05.2022

  Революционна технология в персонализираната медицина влезе в „арсенала” на още една от школите на Военномедицинска академия (ВМА).

  В края на 2021 година 3D-технологията бе приложена за първи път в болницата от проф. Неделчо Цачев и екипа му от Катедрата по ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия. 

  Благодарение на Holo Medical Assistant ние можем да видим истинския проблем на пациента с точност до милиметър. Това е една нова ера в хирургията, подчерта проф. Цачев. За прилагането на иновативния IT-проект той получи престижна награда на конкурса Digital&A1Awards.

  Сега, технологията бе използвана и в областта на жлъчно-чернодробната хирургия.

  Приложихме тази добавена реалност при един млад пациент, който има два независими тумора. Те са оперирани, но установихме метастази в черния дроб. 3D-очилата ни дават неограничени възможности на нас хирурзите за интегриране на образните методики с практическата ни работа, тъй като осигуряват много по-добра визуализация, заяви доц. Васил Михайлов от Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия на ВМА.

  Революционната технология се използва за първи път у нас в областта на жлъчно-чернодробната хирургия, като амбициите на екипа на ВМА са нейното приложение да бъде разширено в унисон с философията на ръководството на болницата за затвърждаване лидерските й позиции на иновативна и високотехнологична институция.