Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Ендокринолози от ВМА с активно участие в престижни форуми

  18.05.2022

  Военномедицинската академия (ВМА) за пореден път демонстрира своя стремеж към създаване, изграждане и поддържане на високи, отговарящи на европейските, стандарти в подготовката на своите кадри и в грижата за своите пациенти.

  Доказателство за това е и участието на представители на лечебното заведение в престижни научни форуми в различни области.

  Водещи ендокринолози от ВМА взеха активно участие в престижни научни форуми, които се проведоха успешно след паузата в начните събития, наложена заради пандемията от COVID-19.

  Проф. Ивона Даскалова, ръководител на Клиника по ендокринология и болести на обмяната, и подп. д-р Весела Михнева участваха в ECO 2022, който се проведе в Маастрихт, Холандия. Това е съвместен конгрес по затлъстяване на Европейската асоциация по изследване на затлъстяването и Международната федерация за хирургия на затлъстяване и метаболитните нарушения.

  Водещи специалисти имаха възможност да обменят опит по отношение на най-новите диагностични и лечебни подходи в борбата с епидемията от наднормено тегло и затлъстяване. Коментирани бяха теми, свързани с връзката между метаболитния синдром, сърдечно-съдовите заболяванияи хипотиреоидизъм, както и възможностите на бариатричната хирургия.

  Горещите точки при преддиабета, затлъстяването и метаболитния синдром бяха във фокуса и на провелите се в периода 13-15 май 2022 г. традиционни „Плевенски ендокринологични дни-2022”.

  Проф. Ивона Даскалова, майор доц. Цветелина Тотомирова и подп. д-р Весела Михнева представиха пред участниците във форума своя задълбочен анализ, базиран на богат научно- изследователски и клиничен опит, по отношение на рисковите фактори за развитие на преддиабет при чернодробна трансплантация; оценката на сърдечно-съдовия риск при метаболитен синдром и ролята на подкожните глюкозни сензори за постигане на добър метаболитен контрол.

  Специалистите от ВМА имаха възможност да споделят и своите наблюдения при лечението на пациенти с коронавирусна инфекция. Клиника по ендокринология и болести на обмяната бе една от COVID-зоните на ВМА, през която преминаха стотици пациенти.