Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Стъпка по стъпка към сбъднатата мечта

  06.06.2022

  За мен това е една сбъдната мечта. Аз станах военна медицинска сестра с голямо желание, положих много усилия. Мога да кажа, че избрах тази професия и заради военните мисии. Обичам предизвикателствата, казва младши сержант Мария Цекина.

  Тя е част от военномедицинския екип, който след броени дни заминава на мисия в малийксата столица Бамако.

  Започва да учи за медицинска сестра под пагон през 2017 г. по тристранния проект на ВМА, ВВМУ и МУ-Варна. 4 години по-късно се дипломира като отличничка на випуска и е разпределена във военно формирование.  След едва 4 месеца „служба” подава рапорт за участие в задграничната мисия в Мали. И е одобрена.

  Вярва, че ще се справи, въпреки че е „новобранец”. Разчита на школовката в клиниките на ВМА-София и Военноморска болница, където една година работи като доброволец в COVID-зоната, както и на военното обучение, през което е преминала. Основната й опора обаче е вярата – в Бог, в собствените сили и в силите на екипа, с който заминава.

  Притеснявам се, но ще се справя. Трябва да мина през това предизвикателство. Защото след това идват други, казва с усмивка Мария и допълва, че дисциплината и самоконтролът са в основата на успеха пред всяко изпитание.

  Заминава за Мали с ясната идея да представи достойно ВМА и Българската армия и да се върне с нови знания и опит: Именно наученото в подобна среда, извън лъскавите клиники, понякога с ограничени ресурси, в екстремални условия – всичко това ни калява още повече и ни отличава от цивилните медицински сестри. Затова и не се замислих да кандидатствам, въпреки че имаше известна съпротива от страна на близките ми. Но за мен това беше специалността, която чаках да бъде създадена.

  Така  Мария сбъдва първата си мечта, а сега поема и към втората. И не спира дотук. Мечтае да специализира „Анестезиология и реанимация”.  

  Стъпка по стъпка всичко ще се случи... когато човек намери своето призвание, когато е достатъчно упорит и има до себе си подкрепата на своите учители, казва още младши сержант Мария Цекина.

  А ние пожелаваме успешна мисия на целия екип, воден от старши лейтенант д-р Петко Гинев.