Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА с отличие от специализираното изложение „Хемус 2022”

  05.06.2022

  Военномедицинска академия (ВМА) бе отличена за участието си в международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2022”, което се проведе от 1 до 4 юни в Международния панаир в Пловдив.

  Участниците в него не скриха, че за тях събитието е място за обмяна на опит и "сверяване на часовника" в отбранителния бранш.

  На щанда на ВМА ги очакваха две лекарки под пагон – капитан асистент д-р Марияна Иванова и старши лейтенант асистент д-р Женя Койнова, които са част от екипа на Катедра „Военна медицина“. Те демонстрираха пред гостите възможностите за обучение с високотехнологични манекени, които се използват при подготовката на бойни санитари, санитарни инструктори и курсанти-военни лекари в новоизградения Военномедицински симулационен тренировъчен център.

  Манекените могат да симулират основни жизнени функции на човешкия организъм – дишане, сърдечна дейност, кръвообращение и други, както и различни патологични състояния и бойни травми – кървене от травматична ампутация на крайник, напрегнат пневмоторакс, обструкция на дихателни пътища и различни видове рани.  Освен това, позволяват „поставяне“ на мускулни, подкожни, артериални и венозни манипулации и ултразвуков симулатор за спешна ултразвукова диагностика на манекени в полеви условия.