ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА получи подкрепата на правителството за създаване на Военномедицински университет

  01.11.2016

  1 ноември 2016 г.

  Военномедицинска академия получи подкрепата на правителството за създаването на Военномедицински университет.
   
  Добрата новина дойде по време на откриването на новата Клиника по нефрология и обновената Аула на болницата. Лентата на новата клиника прерязаха началникът на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров,д.м.н., министърът на отбраната Николай Ненчев, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов и началникът на Клиниката по нефрология проф. д-р Райна Робева. 
   
  На събитието присъстваха още заместник-министрите на отбраната Десислава Йосифова и генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов, заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командващият Съвместното командване на силите  генерал-майор Любчо Тодоров, началникът на служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов, началникът на Военната академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, ръководството на община Босилеград, медицински специалисти и представители на военни структури.
   
  Радвам се, че на този ден – Деня на народните будители, ние ще получим и вашата подкрепа на инициативата ни с министър Николай Ненчев, ще опитаме и ще положим усилия да създадем Военномедицински университет. Целта е да обучим военни лекари, да им сложим пагоните и да наситим частите с кадри, обърна се към премиера началникът на ВМА.
   
  Тук се готвят да обучават доктори, военни, което е много важно, за армията. Ако може да се обучават и по 20 военни лекари, защото светът е много тежък, виждате какви чудеса стават и когато си има и пагон, освен знанията, всичко е по-бързо и дисциплинирано, заяви в своето приветствие и министър-председателят Бойко Борисов. 
   
  Подкрепа за създаването на Висше военномедицинско училище даде и министърът на здравеопазването: Становището на министерството за искането на директора на ВМА и подкрепен от министъра на отбраната е „Да” за разкриване на такова учебно заведение.
   
  Генерал-майор професор Николай Петров поясни, че подобни университети има в съседните ни Румъния, Сърбия, Гърция и Турция. 
   
  В началото на месец октомври на посещение у нас беше и сръбска делегация, включваща представители на белградската Военномедицинска академия. Тогава бе договорено сътрудничество между двете страни по отношение на обучението на военните лекари.

  С
  нимки: Вяра Йовева