ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Пациенти с какви заболявания могат да се възползват от БПЛР-Банкя?

  13.07.2022

  В края на месец май в Болницата за продължително лечение и рехабилитация-Банкя, която е част от състава на Военномедицинска академия (ВМА), бе открит външен басейн с минерална вода, в който ще се извършва подводна гимнастика със специално монтирани съоръжения за физическа култура.

  Какви заболявания се лекуват в БПЛР-Банкя? Кой и при какви условия може да се възползва от услугите на лечебното заведение, което на 12 юли отбеляза своята 109-а годишнина – отговорите дава в интервю за в-к „Доктор” д-р Георги Давидов, управител на БПЛР-Банкя.

  Пациенти с какви заболявания могат да се възползват от БПЛР-Банкя?

  Основно болницата лекува заболявания на сърдечно-съдовата система, като инфаркти, слединфаркти, сърдечно-съдови операции, поставяне на байпас, стент. При нас идват болни и с други сърдечни заболявания: хипертония, ритъмни нарушения, заболявания на централната нервна система, предимно след инсулти, след операция на главния и гръбначния мозък. Успешно се повлияват от рехабилитационната ни програма и заболявания на периферната нервна система, като плексити и радикулити. И естествено, като всички балнеолечебни центрове – заболявания на ставите, на опорно-двигателния апарат: артрози, артрити, след травми, след операции на стави, смяна на стави, а също така и заболявания на мускулната система.

  Диапазонът на заболявания е много широк. Има ли нещо, което да е по-специфично при вас като условия, апаратура?

  По-специфичното бих казал са добрите условия, които са създадени от ръководствата на ВМА. Стаите са с две легла, имаме и пет стаи с по едно легло, няколко апартамента. Всяка стая е оборудвана с телевизор,  хладилник, всички имат самостоятелни тераси. Но особеното при нас е, че никой не заплаща нищо за допълнителните - да ги наречем екстри, както е в болниците, които са търговски дружества. При нас това е нещото, което се полага на пациентите. Другото особено е, че ние имаме все пак задължения, които  са към Министерството на отбраната и към Българската армия. При нас идват за възстановяване и рехабилитация военнослужещи след завръщане от мисии, също така приемаме военни и цивилни служители от Министерството на отбраната и естествено пенсионирани военнослужещи, ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали. Това е нашият основен контингент. Но за всички български граждани работим по клинични пътеки - с договор на НЗОК за заболяванията, които споменах, а за тези, които не са навършили пенсионна възраст, работим и по договор с НОИ. За пълноценното лечение и рехабилитация на нашите пациенти, разбира се, разполагаме с всички съвременни технически средства за лечение – електролечение, светлолечение, магнитолечение. Също така разполагаме и се снабдяваме с луга от Поморие, терапевтичен метод за лечение на артрозии, дископатии, радикулити, ревматоидни оплаквания и мускулни болки, възпаления на околоставните тъкани, неврити (като ишиаз и други). За успешната работа на болницата допринася и високата квалификация на медицинските специалисти, повечето от които са с дългогодишен опит в дейностите по лечение на заболявания на централната нервна система и такива на сърдечно-съдовата система.

  Наскоро открихте и плувен басейн, а Банкя е известна с лековитата си минерална вода.

  По химическия си състав минералната вода от Банкя е истинско природно богатство. Има болкоуспокояващо, противовъзпалително, противоалергично, трофично, противоспастично и осмотично действие. Освен заболяванията, които вече споменах, добре се повлияват и заболявания, свързани с обмяната на веществата, стомашно-чревния тракт, ендокринни заболявания. Минералната вода се използва както вътрешно, така и външно с лечебни цели – балнеопроцедури, с много добър ефект за човешкото здравe. Затова освен с външния басейн, който наскоро открихме, ние разполагаме и с малки лечебни басейни, с тангенторни вани, с хидромасажни вани, обикновени вани, вани за горни крайници и т. н., където минералната вода се използва много интензивно, но трябва да няма противопоказания за това. Едни от противопоказанията са онкологичните заболявания до третата година от откриването на заболяването, другото са заболявания на сърдечно-съдовата система, където понякога водолечението е противопоказно. Но все пак водолечението е основен метод в санаториума. Банкя е известна не само с минералната си вода, а и с наситения на полезни йони въздух, затова тук идват много хора да се лекуват. Това са т. нар. отрицателни йони, които неотрализират киселите положителни йони и по този начин освобождават организма от тях. Край нашата болница, която е разположена в полите на планината Люлин, въздухът се сменя по три-четири пъти на ден. Това движение на въздуха също има лечебен ефект особено при сърдечно-съдовите заболявания и при неврозите.

  Санаториумът е специализиран и за т. нар. ранна рехабилитация.  Т.е. пациентът идва при вас директно от болничното легло след тежка операция или прекаран инсулт, например...

  Това е характерно за нашата болница.

  Само за пациенти на Военна болница ли е ранната рехабилитация?

  Не, за пациенти от цялата страна. Характерно за тази ранна рехабилитация е, че ние сме една от малкото болници, които взимаме пациентите директно от болницата за активно лечение, като това са тежките случаи на инсулт, инфаркт, сърдечни операции, които дори ги сваляме от линейката на носилки. Ранната рехабилитация се провежда до един месец от заболяването и всеки български гражданин може да я ползва, както казах, по клиничните пътеки на Здравната каса или на НОИ.

  И тъй като са малко тромави услугите по тези пътеки, ако някой реши да дойде да се лекува при вас на свободен прием, как става?

  Съгласно нормативната уредба от 2021 г. свободен прием може да има, само когато има свободни легла, т. е. да нямаме пациенти от контингента, който вече изброих. Заплащането при нас е минимално, но тъй като сме длъжни за изпълняваме договора с Касата и с НОИ много малкото свободни легла, които остават, ние ги даваме главно на придружителите на тежко болните. Обикновено свободен прием можем да си позволим в по-студените месеци – от ноември до март.

  Много хора се интересуват как могат да се свържат с вас...

  Достъпът до нашата база е много лесен, като контактите ни са публикувани на сайта на ВМА, имаме и собствена страница - https://bplr-bankya.com. Там сме описали абсолютно всичко, което касае пациентите и нашата дейност. Има и видео филми за болницата, много снимки. А обаждането е на телефоните, които са дадени, като са разделени както за клинични пътеки, така и за НОИ. Информация може да се получи и на място в болницата.