Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Парамедиците – животоспасяващият коз

  18.07.2022

  През пролетта на 2022 година във Военномедицинска академия (ВМА) започна своето обучение първата група по професия „Парамедик”, специалност: „Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения”.

  Освен богатата теоретична част, обучаемите преминават и интензивни занятия във Военномедицинския симулационен тренировъчен център, като разиграват ситуации с множество пострадали.

  При една от тях парамедиците са „вдигнати на крак” зарази експлозия в гимназия. Тяхното поле на изява е в триажна зала на строителна площадка, където петима работници са ранени при газова експлозия по време на ремонт на покрива на физкултурния салон.

  Целта на тези обучения е да се запълни недостига на лекари. Когато се транспортират пациенти с линейки, именно парамедиците са тези, които поддържат жизнените функции. Могат да се обучат хора без медицинско образование и те да извършват тази работа, както е навсякъде по света, коментира полк. доц. Иван Попиванов, заместник-началник на ВМА по учебно-научната дейност.