Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Да овладееш хаоса: Парамедици и бойни санитари в действие

  09.07.2022

  На теория всеки може да каже, че е лесно, но на практика, когато бързаш, когато всичко е в кръв, когато има вой на сирени... Тук говорим и за психоемоционалната страна на въпроса. Не е лесно да овладееш хаоса. Затова вие трябва да тренирате много, да си изградите алгоритъм на работа и да станете стъпка по стъпка какво да направите в дадена ситуация. Ставате нещо като роботи.

  С тези думи полк. доц. Димов Димов, заместник-началник на ВМА по войсковото медицинско осигуряване, се обърна към обучаващите се за парамедици и бойни санитари във Военномедицинския симулационен тренировъчен център.

  През пролетта на 2022 година във Военномедицинска академия (ВМА) започна своето обучение първата група по професия „Парамедик”, специалност: „Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения”.

  Освен богатата теоретична част, обучаемите преминават и интензивни занятия, в рамките на които практически разиграват ситуации с множество пострадали.

  При една от тях парамедиците са изпратени да помагат при самоубийствен взрив с бомба по време на митинг. Първоначалните данни са за 12 загинали и над 40 пострадали. А задачата на парамедиците е триаж и поддържане живота на ранените до транспортирането им в травматологичен център.